Hlavní obsah

Atentátnice zabila v Pákistánu přes 40 uprchlíků čekajících na humanitární pomoc

Islámábád
Aktualizováno

Nejméně 45 lidí zahynulo v sobotu při sebevražedném útoku na severozápadě Pákistánu v oblasti Baudžaúr. Asi 100 dalších bylo zraněno. Sebevražedná atentátnice se zařadila do davu uprchlíků, kteří čekali ve frontě na potravinovou pomoc od pracovníků Světového programu pro výživu (WFP).

Článek

"Sám jsem spočítal 40 těl, ale počet mrtvých může ještě stoupnout vzhledem k tomu, že několik zraněných lidí je v kritickém stavu," citovala během soboty agentura Reuters činitele nemocnice v baudžaúrské oblasti Dostiho Rehmana. Police pak našla další tělo.

Místní úřady oznámily, že útok provedla žena zahalená do muslimského oděvu. Nejprve do davu hodila dva granáty. Pak na svém těle odpálila pás s trhavinami. Podle AP je to vůbec poprvé, kdy v Pákistánu provedla sebevražedný útok žena.

Ve frontě čekali na potravinovou pomoc uprchlíci, kteří utekli před boji mezi radikály a vládními silami z oblasti na afghánsko-pákistánské hranici. Jde asi o tisíc příslušníků paštunského kmene Salarzáí, který se staví proti Tálibánu a spolupracuje s afghánskou vládou při potírání bojovníků teroristické sítě al-Káida.

Armáda v oblasti podnikla několik operací a dokonce oznámila, že je Baudžaúr bezpečný, ale střety dál pokračují.

K zločinu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán, podle něhož útok směřoval na paštunský kmen Salarzáí, protože mezi prvními začal na výzvu vlády zřizovat v roce 2008 protitálibánské milice. "Všechny protitalibanské síly, jako laškarové (milicionáři), armáda a policie, jsou cílem našich útoků," prohlásil podle AP mluvčí pákistánského Talibanu Azam Tárik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám