Hlavní obsah

Atentát na saúdského krále chtěly v Malajsii spáchat hned dvě skupiny teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

V Malajsii v únoru zadrželi dvě skupiny radikálů, kteří plánovali atentát na příslušníky saúdskoarabské královské rodiny během jejich návštěvy Malajsie. V úterý to oznámila malajsijská policie s tím, že se útok podařilo odvrátit na poslední chvíli. Ve čtyřčlenné skupině byli Jemenci napojení na šíitské Húsíje, další dva lidi plánující útok pomocí auta s výbušninami řídil Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz

Článek

„Čtyři Jemenci kromě toho, že se podíleli na výrobě padělaných cestovních dokumentů a distribuci drog, plánovali atentát na členy saúdskoarabské královské rodiny během jejich návštěvy v Kuala Lumpuru. Dostali jsme je na poslední chvíli, Díky bohu se nedostali blíže,” prohlásil policejní inspektor Chálid abú Bakar.

Během razií se 21. a 26. února podařilo zadržet sedm lidí, kteří patřili ke dvěma skupinám. Čtyři Jemence se podařilo zadržet 26. února, kdy přijel saúdskoarabský král Salmán do Malajsie i se svou šestisetčlennou suitou. Zatčeni byli v Serdanku a v Cyberdžaji u Kuala Lumpuru. Podle nedělního vyjádření malajsijské policie byli napojeni na vzbouřené šíitské Húsíje, kteří ovládli značnou část západní části Jemenu a bombarduje je Saúdská Arábie podporující legitimního prezidenta Abda Mansúra Rábího.

Policie čtveřici zabavila několik pasů a v přepočtu 270 000 ringgitů v různým měnách (cca 1,5 miliónu korun). Jedním ze zadržených byl kuchař v jemenské restauraci, další byl student, což jim jen poskytovalo krytí. Zbylí dva byli bez práce, uvedl místní anglojazyčný list Straight Times.

Ještě předtím byli 21. února zadrženi Indonésan a Malajec a další Asiat. Malajec a Indonésan byli podezřelí, že chtěli na saúdského krále spáchat atentát pomocí vozidla plného výbušnin. Dvojici řídil radikál z Islámského státu Muhammad Wanndy Muhammad Džidí.

Asiat zadržený 23. února s falešnými dokumenty byl napojen na nejmenovanou východoasijskou teroristickou skupinu. Malajsie pro něj byla transitní zemí, kde se ukrýval.

Malajsie v posledních letech zadržela stovky lidí, kteří jsou napojeni na různé radikální skupiny. Policie se obává teroristického útoku od útoků radikálů z Islámského státu spáchaných loni v lednu v indonéské Jakartě.

Reklama

Výběr článků

Načítám