Hlavní obsah

Astronauti přestavují ISS

Novinky, Tomáš Kovařík, IAN

Na čtvrtek je na Mezinárodní vesmírné stanici ISS naplánováno přesunutí přechodového tunelu PMA-3 z levobočního na dolní stykovací uzel modulu Unity. Celý přesun proběhne pomocí manipulátoru SSRMS (Space Station Remote Manipulator Systém) a bude trvat přibližně pět hodin.

Článek

PMA-3 (Pressurized Mating Adapter) je hermeticky uzavíratelný přechodový tunel dlouhý 2,7 metrů. Na stanici jsou takovéto tunely celkem tři. První je spojkou mezi modulem Unity a ruskou Zarjou, druhý je připojen na modul Destiny a slouží k připojování amerických raketoplánů a třetí byl dosud využíván jako skladiště na modulu Unity.

Důvod jeho nynějšího přesunu je plánované připojení modulu Harmony na jeho dosavadní stanoviště. Harmony bude připojen ke stanici v rámci letu raketoplánu Discovery (STS-120) koncem října, ale neohřeje se na tomto místě příliš dlouho - po odletu raketoplánu bude manipulátorem SSRMS odpojen tunel PMA-2 od Destiny a připojen na volný stykovací uzel nového modulu Harmony. Oba pak budou přemístěni na konečné stanoviště na modulu Destiny. Na tunel PMA-2 se budou dále připojovat raketoplány, které v budoucnu dopraví k Harmony evropský vědecký modul Columbus a japonský Kibo.

Modul Harmony bude víceméně totožný s modulem Unity - bude to jakási křižovatka, umožňující připojení více modulů na své čtyři postranní stykovací uzly - využity budou ovšem jen dva, protože po katastrofě raketoplánu Columbia bylo z důvodů urychlení stavby stanice zrušeno vyvezení několika modulů.

Stálou posádku stanice ISS v současnosti tvoří členové 15. expedice - Američan Clayton Conrad Anderson a Rusové Fjodor Nikolajevič Jurčichin a Oleg Valerijovič Kotov. V říjnu budou všichni členové stálé posádky vyměněni při misích ruského Sojuzu a amerického raketoplánu Discovery.

Začátek čtvrtečního přesunu je plánován na 11:30h našeho času a celý jeho průběh bude běžet živě na NASA TV .

Reklama

Výběr článků

Načítám