Hlavní obsah

Armáda Mali hromadně popravuje lidi světlé pleti, Francie to přiznala

Novinky,
Bamako/Paříž

Vojáci malijské armády prováděli hromadné popravy na územích, z nichž vytlačili islámské radikály. Zabíjeli lidi jen proto, že neměli platné dokumenty nebo kvůli barvě pleti. Ve středu večer to uvedla francouzská Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH). Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian připustil, že k tomu mohlo dojít.

Foto: Joe Penney, Reuters

Malijští vojáci na kontrolním stanovišti u dobytého Diabaly

Článek

Le Drian přiznal v rozhovoru pro francouzský rozhlas RFI, že zprávy o hromadných popravách mohou být pravdivé a dodal, že francouzský prezident Francois Hollande už dal najevo, že velení malijské armády se z toho může zodpovídat a musí se podobným excesům vyhnout.

Foto: Joe Penney, Reuters

Maliští vojáci kontrolují motocyklistu.

FIDH uvedla, že malijské jednotky od 10. ledna stály nejméně za 33 případy zabíjení, které se odehrály v úzkém pásu území mezi severem, ovládaným islámskými radikály, a jihem, kontrolovaným vládou.

Ve městě Sévaré bylo podle FIDH ve vojenském ležení malijských jednotek poblíž nemocnice a autobusového nádraží hromadně popraveno nejméně sedm osob. FIDH dodává, že má věrohodné informace o dalších dvaceti zabitých v Sévaré, jejichž těla byla naházena do studní.

Rasový motiv

Hromadné popravy se konaly také ve městech Mopli a Niono. „Další obvinění týkající se hromadných poprav přicházejí dál ze všech oblastí na západě a ve středu země,“ stojí ve zprávě citované BBC. Někteří ze zabitých byli obviněni z držení zbraní a z toho, že jsou komplici islámských radikálů. Jiní byli popraveni jen proto, že neměli žádné dokumenty, nebo kvůli své rase.

Foto: Joe Penney, Reuters

Maliský voják kontroluje cyklistu u Diabaly

Podle reportéra BBC v Mali Marka Doyla se malijští vojáci, kteří jsou většinou černošští, zaměřují na Araby a Tuarégy žijící na severu. Na povrch se tak dostává i rasový motiv stojící za konfliktem. To potvrzuje i zpráva, která uvádí, že desítky domů Tuarégů v hlavním městě Bamaku byly prohledány policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nigerijští vojáci nasazení v MaliVideo: Reuters

Kapitán malijské armády Modibo Traore v první reakci všechna obvinění odmítl s tím, že jsou „zcela vylhaná“. Více se k nim nevyjádřil. Náčelník štábu malijské armády Ibrahima Dahirou ale k obvinění z vraždění Tuaregů řekl RFI: „Ne každý člověk s bílou pletí je terorista nebo bojovník džihádu.“ Slíbil, že každý voják, který se dopustí zvěrstev, by měl stanout před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám