Hlavní obsah

Americký voják obžalován ze znásilnění 14leté Japonky

– TOKIO

Americké síly v Japonsku obžalovaly příslušníka námořní pěchoty, který 10. února znásilnil čtrnáctiletou Japonku na Okinawě. V pátek to zveřejnilo velení námořní pěchoty, jež kvůli případu čelí zvýšenému tlaku Japonců, kteří požadují stažení amerických vojáků.

Foto: REUTERS/Michael Caronna, Reuters

Případy Japonce pobouřily. Muž na snímku drží před ambasádou USA v Tokiu nápis "Americké základně: odejděte z Japonska!".

Článek

Seržant Tyrone L. Hadnott byl obžalován už v pondělí z několika trestných činů, především znásilnění dítěte mladšího šestnácti let, ze sexuálního zneužívání, cizoložství a z poskytnutí nepravdivého oficiálního vyjádření. Teprve v pátek však bylo obvinění oznámeno.

Japonská policie muže zatkla 11. února, pouhý den po útoku na dívku, ale posléze jej propustila, když dívka obvinění proti příslušníkovi námořní pěchoty stáhla. Hadnott se japonské polici přiznal, že dívku nutil, aby se s ním líbala ji, ale popíral, že by ji znásilnil.

Případ znovu zvedl v Japonsku vlnu odporu proti přítomnosti amerických v vojáků v zemi, pobouřen byl i premiér. Nejedná se o první případ útoku příslušníků amerických ozbrojených sil na Japonce. Ve čtvrtek byl obviněn americký námořník nigerijského původu Olatunbosun Ugbogu, že 19. března ubodal v Jokosuce japonského taxikáře.

Armáda USA dokonce musela vydat rozkaz omezit pohyb svých příslušníků.

Američtí vojáci byli v minulosti také obviněni i z několika znásilnění žen, ať už v Japonsku, nebo na Filipínách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám