Hlavní obsah

Američané obhajují zadržení velitele Al-Káidy v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké speciální jednotky v sobotu zajali v Libyi vysokého představitele Al-Káidy abú Anase Libího. Tripolis proti tomu protestoval. Americký ministr zahraničí John Kerry ale označil akci za legální.

Článek

Podle Kerryho Spojené státy udělají „vše, co je v jejich moci a co je vhodné a legální”, aby ukončily hrozbu terorismu. „Myslím, že je důležité pro lidi ve světě, abychom nesympatizovali s údajnými teroristy, ale abychom zdůraznili vládu práva,” řekl v souvislosti s výhradami libyjské vlády. Kerry situaci komentoval v pondělí na společné tiskové konferenci se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) na indonéském ostrově Bali.

Libyjská vláda se proti zásahu amerických jednotek na svém území ohradila. Oznámila, že o zajetí Libího nevěděla a že požádala o vysvětlení. V jejím prohlášení se také uvádí, že má zájem, aby její občané byli souzeni na půdě Libye bez ohledu na obvinění.

List The New York Times v pondělí zapsal, že Libí je nyní držen na americké vojenské lodi San Antonio ve Středozemním moři, kde je vyslýchán. Podle listu je nyní vyslýchán americkými zpravodajskými agenty bez přítomnosti právníků, podobně jako tomu bylo při zadržení jiných podezřelých teroristů v posledních letech.

Celá operace podle The New York Times může zkomplikovat život libyjské vládě, kritizované islamistickými kruhy za přílišnou spolupráci se Západem.

Americké jednotky se pokusily v sobotu v Somálsku také zajmout jednoho z velitelů islamistického hnutí Aš-Šabáb Ikríma. Agentuře Reuters to v neděli řekli nejmenovaní američtí představitelé. Američané však Ikrímu nezadrželi. Somálská policie oznámila, že o život přišlo celkem sedm lidí. Američtí představitelé uvedli, že američtí vojáci neutrpěli ztráty, ale zastavili akci, aby neublížili civilistům. Vláda v Mogadišu s akcí souhlasila.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám