Hlavní obsah

Alibaba propustila zaměstnance, kteří vynesli obvinění ze znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský internetový prodejce Alibaba propustil deset zaměstnanců za to, že jejich přičiněním na veřejnost z firemního intranetu prosáklo obvinění ze znásilnění. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Dříve z firmy musel odejít manažer, který byl ze znásilnění obviněn, a další dva vedoucí pracovníci, kteří se o něm dozvěděli a adekvátně nezareagovali.

Zaměstnankyně, přezdívaná na interním fóru Čou, obvinila svého šéfa, že ji znásilnil v hotelovém pokoji, když o sobě nevěděla po proflámované noci. Její vylíčení incidentu hojně sdíleli čínští uživatelé sociálních sítí.

Čínský internetový prodejce Alibaba je zpět v zisku

Ekonomika

Internetový prodejce se stal symbolem chování často rozšířeného v podnicích, které upřednostňují výkon před firemní kulturou, napsala agentura Bloomberg.

Šéf Alibaby Daniel Čang přiznal, že způsob, jak firma stížnost řešila, byl „ponižující“. Společnost Alibaba i tak musela propustit deset zaměstnanců, kteří zprávu dostali na veřejnost.

Porušili přísná firemní nařízení, jež vynášení informací z interního fóra zakazují. Intranet je přístupný 250 tisícům zaměstnancům Alibaby a dále lidem, co pracují ve finančně technologické dceřiné společnosti Ant Group.

Padaly milionové pokuty. Čínský antimonopolní úřad trestal internetové giganty

Internet a PC

Čou na intranetu zveřejnila jedenáctistránkovou zprávu o incidentu poté, co na její původní stížnost nereagovali dva týdny ani nadřízení, ani personální oddělení.

Tato nečinnost vedla k protestu v jedné z kantýn Alibaby. Podnik začal věc vyšetřovat až poté, co začal záznam protestu kolovat na sociálních sítích. Měl přes milion zhlédnutí.

Čína zveřejnila návrhy zakazující nekalou konkurenci v internetovém sektoru

Internet a PC

Vedoucí personálního oddělení byl veřejně pokárán. Firma zřídila horkou linku pro stížnosti na sexuální obtěžování a vytvořila výbor, který se bude stížnostmi zabývat.

Čou ve své zprávě vylíčila, že ji nadřízený přiměl jet do Ťi-nanu, který leží 900 kilometrů od centrály firmy v Chang-čou, na setkání s klientem. Obvinila své vedoucí, že ji při večeři přiměli pít s kolegy alkohol.

Číňané vyrazili proti Boeingu a Airbusu

Ekonomika

Vzpomíná si prý, že ji klient líbal a že se další den probudila ve svém hotelovém pokoji nahá a nepamatovala si, co se v noci dělo.

Uvedla také, že získala kamerový záznam, na kterém je vidět, jak její manažer vchází čtyřikrát během noci do jejího pokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám