Hlavní obsah

Al-Káida obsadila dvě klíčová města na jihu Jemenu

Saná

Ozbrojenci Al-Káidy obsadili Zindžibár a Džaár, dvě strategicky významná jihojemenská města, která teroristé okupovali už před čtyřmi lety. Informovala o tom agentura Reuters a doplnila, že džihádisté přemohli místní vojenské posádky. Obsazení měst pak Al-Káida obyvatelům ohlásila prostřednictvím tlampačů. Al-Káida v Jemenu těží z chaosu, který v zemi způsobila vleklá občanská válka.

Foto: Nasser Awad, Reuters

Jemenské přístavní město Aden zůstává pod ochranou saúdskoarabské armády.

Článek

„Dostali se do těch měst, protože tam nefungují žádné státní instituce, Al-Káida toho využila,” řekl agentuře Reuters jeden z občanů Zindžibáru Fadl Muhammad Mubárak.

Obě města se nacházejí v provincii Abján a jsou vzdálená asi 50 kilometrů od Adenu, kam se nedávno uchýlila vláda i prezident po návratu z exilu. Poprvé Al-Káida obě města získala v roce 2011, ale armáda teroristy o rok později vytlačila.

Na straně jemenské vlády v konfliktu bojuje koalice vedená Saúdskou Arábií. V červenci se jí podařilo zvítězit nad šíity v Adenu, ale v přístavním městě podle místních lidí stále nebyl obnoven pořádek a v ulicích se stále pohybují vyzbrojení radikálové.

Reklama

Související témata:

Související články

Saúdové omylem bombardovali jemenské vojáky

Provládní síly v Jemenu se omylem staly terčem náletu saúdskoarabského letectva, které s arabskými spojenci v zemi útočí na šíitské povstalce z kmene Húsíů....

Výběr článků

Načítám