Hlavní obsah

Při bojích v jemenském Taízu zahynuly desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Při tvrdých bojích mezi provládními jednotkami a šíitskými povstalci zahynulo za poslední dva dny v jemenském městě Taíz 71 lidí. Informovala o tom v pátek agentura AP s odvoláním na jemenské bezpečnostní složky.

Foto: Reuters

Odpůrci šíitů z Lidového odporu jihu s tankem v Adenu

Článek

Mezi oběťmi bylo 11 civilistů, ostatní mrtví patřili k bojovníkům z obou stran. Dalších nejméně 100 osob utrpělo zranění. Kromě pozemních bojů město ještě bombardují letouny koalice pod vedením Saúdské Arábie, které míří na povstalecké cíle.

Šíitští povstalci loni v září obsadili metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země. V březnu do bojů na straně vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího vstoupila koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Aden už jemenská vláda získala zpět a nyní se snaží postupovat severním směrem, tedy na Taíz a Saná. Podle OSN si boje od března vyžádaly již nejméně 2577 obětí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V pondělí Hádího vláda oznámila, že je ochotná jednat s šíitskými povstalci o příměří v případě, že budou dodržovat rezoluci OSN. Ta rebely vyzývá k zastavení bojů a k předání zbraní vládním vojákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám