Hlavní obsah

Aktivista na videích informoval o koronaviru ve Wu-chanu. Beze stopy zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Krátce před smrtí oftalmologa Li Wen-lianga, který varoval před novým koronavirem a v pátek zemřel, zmizel aktivista Čchen Čchiou-š‘. Ten o epidemii zveřejňoval kritické informace z Wu-chanu. Jeho přátelé se obávají, že byl cíleně umlčen, uvedla CNN.

Foto: Hong Kong Free Press

Aktivista Čchen Čchiou-š‘

Článek

O aktivistovi nikdo neslyšel od čtvrtečních sedmi hodin večer, telefon nebere.

Čtyřiadvacetiletý aktivista zveřejnil v uplynulých dnech množství videí, na kterých byly vidět nemocnice i prázdné ulice. Snažil se dokumentovat i selhání, kterých se v souvislosti s virem podle něj dopustily čínské úřady. Popsal, že nemocnice mají nedostatek zdravotnického materiálu a chybí jim i personál.

„Epidemie je vážná. Mnoho problémů nebylo vyřešeno,“ říkal na videích. Podle jeho slov ho sháněly úřady i policie, prý po něm chtěly vědět, kde se nachází, aby jim údajně pomohl při vyšetřování. „Dokud budu naživu, budu zprávy zveřejňovat,“ slíbil na závěr videa.

Podle jeho známého Sü Siao-tunga sdělily úřady rodině, že Čchen Čchiou-š‘ musel být umístěn do karantény, neboť se pohyboval v blízkosti nakažených. Lidé, kteří jsou v karanténě, však mohou mobilní telefony používat. „Navíc byl zdravý, tělesnou teplotu měl v pořádku. Snad se v pořádku vrátí,“ doufá Sü.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Policie v souvislosti se zveřejňováním videí zatkla také dalšího aktivistu, Fang Pina. Později ho ale propustila.

Koronavirus v Číně zabil už více než tisíc lidí. Nakaženo je přes 42 tisíc dalších. Podle posledních informací však Čína mezi nakažené nepočítá lidi, kterým není zle.

Reklama

Výběr článků

Načítám