Hlavní obsah

Agentka FBI mučila sexem plánovače masakru v Bombaji

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Agentka amerického bezpečnostního úřadu FBI měla mučit muže podezřelého z napojení na teroristy z Bombaje. Podle právníka Fahíma Ansárího, který je podezřelý z podílu na plánování listopadového masakru v centru indického velkoměsta, ho přinutila k souloži a také jinak urážela jeho víru.

Foto: Reuters

Liduprázdné nádraží ve městě Bombaj, kde koncem listopadu teroristé zabili přes 160 lidí.

Článek

Právní zástupce Ansárího kvůli tomu podal na agentku žalobu u soudu v Bombaji. Žena prý Ansárího sexuálně zneužila, přičemž mu pouštěla pornografické filmy. Klientovi měla na choulostivých místech způsobit poranění. Podle britského deníku The Daily Telegraph je to kvalifikovatelné jako mučení vzhledem k tomu, že Ansárí je oddaným muslimem.

Ansárí byl spolu s dalšími pěti lidmi zatčen v souvislosti s útoky, kterým podlehlo 164 lidí, nedlouho po masakru z konce listopadu. Podle policie cvičil členy pákistánské organizace Laškar-i-Taibá, která za útoky stála. Vyšetřovatelé u něj údajně našli mapy s označenými místy, která teroristé obléhali.

Ansárího zatkli už loni v únoru v souvislosti s útokem na policejní tábor v Rampuru, při němž zemřelo sedm členů polovojenských oddílů a jeden civilista.

Pákistán poprvé přiznal plánování na jeho území

Indie obviňuje z podílu na útocích v Bombaji Pákistán. Ten ale závěrečnou zprávu Indů odmítl a připravuje vlastní. Ve středu z ní poprvé citovala pákistánská televize. Podle údajů, které unikly za nejasných okolností, Pákistán přiznává, že pět z deseti útočníků byli jeho občané.

Ve čtvrtek navíc pákistánský ministr vnitra Rehman Málik řekl, že teroristické útoky v Bombaji byly částečně naplánovány v Pákistánu. Je to vůbec poprvé, co vysoký pákistánský představitel podezření indických vyšetřovatelů přiznal. Islámábád dosud uznával jen, že jediný přeživší terorista Muhammad Amir Kasab byl Pákistánec.

Malik navíc oznámil obvinění osmi lidí z podpory terorismu. Útočníkům měli dodat mobilní telefony a dopravit je na lodích do Bombaje. Mezi obviněnými je i údajný hlavní organizátor masakru a také osoba žijící v Barceloně. Pákistán už dříve ve spojení s útoky zatkl přes 120 lidí.

Islámábád ovšem dál rezolutně odmítá účast svých bezpečnostních složek. Podle televizních stanic vláda ve zprávě též uvádí, že útoky byly plánované přes internet také v jedné evropské zemi a v Dubaji. Logistickou podporu prý plánovači dostávali z Bangladéše.

Reklama

Související články

Atentátník z Bombaje pochází z Pákistánu

Mohammed Amir Kasab (24), jediný účastník listopadových atentátů v indické Bombaji, který přežil zásah indických bezpečnostních sil, má pákistánské občanství....

Výběr článků

Načítám