Hlavní obsah

Afghánský prezident potvrdil jednání s Tálibánem

– Kábul/Washington

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v neděli potvrdil v diskusním pořadu Larryho Kinga v televizi CNN, že probíhají tajná jednání s radikálním hnutím Tálibán s cílem ukončit válku. Karzáí jednání označil za neoficiální, podle listu The Washington post se jich ale účastní tálibové s pověřením nejvyššího představitele hnutí mully Umara.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Hovořili jsme s Tálibánem jako krajan s krajanem," poznamenal Karzáí v pořadu moderátora Larryho Kinga ohledně článku v deníku The Washington Post, který informoval o "tajných rozhovorech na vysoké úrovni" mezi afghánskou vládou a Tálibánem. O těchto jednáních Novinky s odvoláním na list informovaly už minulý týden.

"Nejde o regulérní oficiální kontakty s Tálibánem s pevným rámcem, ale spíše o neoficiální osobní styky, které už nějakou dobu trvají," vysvětlil Karzáí. Rozhovor bude odvysílán sice až v pondělí, ale už z něj byly zveřejněny útržky.

Podle amerického listu se jednání s Tálibánem týkala například i přidělení vládních postů tálibánským vůdcům či odchodu zahraničních sil ze země. Rozhovorů se prý však nezúčastnili zástupci radikální frakce Hakkání, jedné z nejbrutálnějších povstaleckých skupin, které podnikají z Pákistánu výpady proti zahraničním silám na afghánském území.

Vláda se už dříve snažila jednat s Tálibánem, ale neúspěšně, Tálibové to podmiňovali odchodem zahraničních vojsk ze země.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ke Karzáího prohlášením jen uvedl, že Spojené státy podporují vyhlídky na dialog mezi afghánskou vládou a Tálibánem. V příštím roce by americký prezident Barack Obama chtěl zahájit stahování vojáků ze země, kterých je po vyslání posil 100 000. Celkem působí v Afghánistánu na 150 000 zahraničních vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám