Hlavní obsah

Afghánky mají zatím zůstat doma. Tálibán musí vymyslet, jak zacházet s ženami

Kábul

Zástupci Tálibánu v úterý vyzvali zaměstnané Afghánky, aby zatím zůstaly doma a nechodily do práce. Zvýšilo to obavy, že ženám budou upírána práva, která v posledních letech získaly. Podle mluvčího Tálibánu Zabihulláha Mudžáhida má však jít jen o dočasné opatření, protože bezpečnostní síly Tálibánu neumějí zacházet s ženami.

Foto: Reuters

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžíhid

Článek

„Je to pro jejich bezpečnost, aby se předešlo jakémukoli špatnému zacházení,“ řekl Mudžáhid. „Naše bezpečnostní síly nejsou vycvičeny v tom, jak zacházet se ženami, jak mluvit k ženám. Dokud nebudeme mít zajištěnou plnou bezpečnost, žádáme ženy, aby zůstaly doma,“ dodal.

Stanice BBC však zaznamenala případy, kdy byly ženy povolány do zaměstnání a tam jim bylo řečeno, že jsou propuštěny. Zaměstnankyním banky v Kandaháru zase sdělili, že mají jít domů a místo sebe poslat do práce své mužské příbuzné. Ženy také zmizely z televizních obrazovek. Tálibán poslal domů dvě moderátorky státní televize. Chadídže Aminové sdělili, aby zůstala doma ještě pár dní, ale její místo mezitím obsadil mužský hlasatel.

Tálibán se sice nyní snaží působit jako umírněný a ničím nepřipomínající radikály z druhé poloviny devadesátých let, kdy v zemi vládl tvrdou rukou. Uvádí, že bude ctít práva žen a umožní jim studovat, ovšem mají o tom rozhodovat experti na právo šaría.

O nošení burek a studiu dívek v Afghánistánu rozhodnou islámští učenci

Svět

OSN eviduje porušení lidských práv

Obavy o osud žen v Afghánistánu už v úterý vyjádřila šéfka Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) Michelle Bacheletová. „Základní červenou linií bude to, jak bude Tálibán zacházet se ženami a dívkami, jak bude ctít jejích práva na svobodu, volnost pohybu, vzdělání, sebevyjádření a zaměstnání v duchu mezinárodních norem pro lidská práva. Klíčovým indikátorem závazku dodržovat lidská práva bude přístup ke kvalitnímu vzdělání dívek na druhém stupni,“ varovala na zasedání v Ženevě.

Bacheletová současně zmínila, že její kancelář už dostala zprávy o porušování lidských práv v zemi: „Zdokumentovali jsme, že postup Tálibánu provázely hromadné popravy, mizení lidí, omezení práv žen, kulturního a mediálního života.“ Jedním z případů je i zabíjení Hazárů.

Krvavé řádění Tálibánu: zastřelený generál policie, umučení Hazárové

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám