Hlavní obsah

Bush chce tvrdě potrestat Severní Koreu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu v projevu vyzval k přísným sankcím OSN proti KLDR za její jaderný pokus, ke kterému se Pchjongjang přihlásil v pondělí. Severní Korea ale uvedla, že bude zvýšený nátlak ze strany USA považovat za vyhlášení války.

Článek

Bush dodal, že USA nemají v plánu Koreu vojensky napadnou, avšak Spojené státy si podle něj ponechávají všechny možnosti k ochraně svých přátel. Washington bude podle Bushe spolupracovat se spřátelenými zeměmi na budování dalších pozemních balistických střel a raketových základen, jenž by měly ochránit před jadernou hrozbou.

V rámci tohoto obranného systému by figurovala i základna ve střední Evropě. Ke zvažovaným lokalitám, kde by se mohl nacházet, patří i Česká republika.

Cílem raketových středisek je podle USA také obrana před severokorejskou agresí. Spolupráce Spojených států se spřátelenými zeměmi má zahrnovat i úsilí zabránit KLDR vyvážet jaderné a raketové technologie. Bush zároveň poděkoval Číně, Japonsku a Jižní Koreji za to, že ohlášenou zkoušku svorně ostře odsoudily.

Japonci se severokorejských raket obávají

Severokorejce varovali před dalšími testy jaderných bomb také Japonci, kteří se cítí být korejským komunistickým režimem ohroženi. Úřady již zakázaly import severokorejského zboží do země [celá zpráva], také vstup Severokorejců do Japonska je až na výjimky zakázán. 

"Japonsko je ve velkém nebezpečí, pokud si uvědomíme, že Severní Korea má rakety s jadernými hlavicemi," uvedl premiér země Šinzo Abe.

Pchjongjang tvrdí, že dohodu neporušil

Podle Pchjongjangu test neznamená porušení dohody ze šestistranných rozhovorů, při nichž KLDR slíbila vzdát se svého jaderného programu výměnou za hospodářskou pomoc a bezpečnostní záruky.

Nejmenovaný severokorejský diplomat prohlásil, že pondělní pokusný výbuch jaderné nálože byl slabší, než se očekávalo, ale úspěšný. Pchjongjang je však podle něj schopen odpálit i silnější nálož.

Zkouška zatím nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů a jediným důkazem o ní zůstávají otřesy zaznamenané seizmology v okolních zemích. Ty ale mohla mít na svědomí i exploze konvenční výbušniny. Podle Xaviera Clémenta z francouzského Komisariátu pro atomovou energii (CEA) citovaného agenturou AFP zřejmě ani nebude možné to již zjistit. Slabá síla exploze odhadovaná na půl kilotuny TNT vzbuzuje podezření, že pokud byla jaderná, pak byla neúspěšná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám