Hlavní obsah

Mluvčí Kremlu připustil možnost kybernetické války Ruska a USA

Hypotetickou možnost kybernetické války mezi Ruskem a Spojenými státy v pondělí v reakci na zprávy o hackerských útocích na ruské energetické sítě připustil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Reagoval na nedávný článek amerického listu The New York Times, podle něhož USA v posledním roce zvýšily počet počítačových útoků na energetický systém Ruska.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Podle ruského ministerstva energetiky zatím úřady nemají informace o útocích tohoto druhu.

Americký list napsal, že tajné služby USA se od roku 2012 snaží do ruských sítí propašovat programy, s jejichž přispěním by bylo možné sbírat data.

Američané se zároveň s "dříve nebývalou agresivitou" snaží do systému dostat škodlivé programy, s nimiž by bylo možné vyřadit z činnosti části energetického systému. Tyto akce prý zatím představují varování, ale v případě konfliktu by mohly posloužit k útoku.

Informace amerického listu svědčí o "hypotetické možnosti" kybernetické války a vojenských kybernetických akcí proti Rusku, řekl mluvčí Peskov. Prohlásil, že ruské životně důležité hospodářské objekty byly a jsou vystaveny kybernetickým útokům vedeným ze zahraničí. Příslušné ruské úřady s tím neustále bojují a snaží se zabránit tomu, aby citlivé sféry ruské ekonomiky byly poškozeny.

Podle mluvčího ruského ministerstva energetiky naopak ruské úřady nemají žádné informace o kybernetických útocích zvenčí. Úroveň jejich bezpečnostního zajištění je přitom vysoká. "Většina kriticky důležitých energetických zařízení je napojena na státní ochranný systém," citoval v pondělí TASS mluvčího ministerstva. Rizika podle něj likvidují experti s použitím domácích technologií. "V současné době žádné informace o útocích na energetické objekty ministerstvo nemá," řekl mluvčí.

Článek v The New York Times v neděli vyvolal pobouřenou reakci prezidenta Donalda Trumpa. "Je to fakticky akt zrady ze strany kdysi velkých novin, které se zoufale honí za senzacemi, dokonce i špatnými pro naši zemi. A taky to není pravda!" napsal Trump na Twitteru.

Postěžoval si, že "zkorumpovaná média" nemyslí na následky svého počínání, čili jsou to "opravdoví zbabělci" a "nepřátelé lidu".

Newyorský list v reakci na prezidentovy útoky na Twitteru napsal, že před zveřejněním kritizovaného článku byli s jeho obsahem seznámení bezpečnostní experti americké vlády, kteří proti zveřejnění nic nenamítali. Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton odmítl na dotazy listu odpovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám