Hlavní obsah

Boje o Tripolis: Haftar zesiluje útoky, město nemělo vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara v úterý zahájila další útok na hlavní město Libye Tripolis. Ještě před tím se ocitla metropole bez vody, z čehož tripoliská vláda obvinila Haftarova vojska. Dodávky se ale už podařilo obnovit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Tripolisu přitvrzujíVideo: Reuters

 
Článek

V Libyi v současné době panuje dvojvládí. Vládu v Tripolisu, v jejímž čele je premiér Faíz Sarrádž, uznává OSN. Haftar a jeho Libyjská národní armáda (LNA) podporují druhý kabinet na východě.

V úterý se Haftarovy síly pokusily o další útok na hlavní město Tripolis. Důvodem jsou zřejmě obavy, že by milice podporující mezinárodně uznávanou vládu mohly dostat další výzbroj.

Do Tripolisu v sobotu doplula loď se zbraněmi z Turecka, mezi nimiž jsou i obrněné transportéry BMC Kirpi, které už vzbouřenci přebírají, uvedl panarabský list Ahval. Turecko sice s Katarem podporuje mezinárodní uznávanou vládu, ale dodávky zbraní popírá.

Haftar pohrozil, že by se loď plující pod moldavskou vlajkou mohla stát terčem jeho útoku. Maršálovy námořní síly už vyhlásily úplnou blokádu přístavů pod kontrolou vlády.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Polní maršál Chalífa Haftar

Tripolis je v obklíčení LNA už dva měsíce a země je na pokraji občanské války, která by „mohla vést k trvalému rozdělení země“, varovala v úterý Rada bezpečnosti OSN.

Boje si zatím vyžádaly 510 mrtvých. Asi 75 tisíc lidí uteklo před boji ze svých domovů, další včetně migrantů jsou uvězněni v obklíčené metropoli. Situace ve městě je špatná.

Tripolis bez vody 

Ozbrojená skupina napojená na LNA donutila v neděli správce potrubí přivádějícího vodu do hlavního města uzavřít kohouty. Pak ale generál LNA Muhammad bin Najíl nakázal obnovit dodávky, uvedla televize Al-Džazíra.

Objevila se varování, že zablokovat dodávky vody civilistům je válečný zločin.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Bojovník Libyjské národní armády (LNA) vyráží z Benghází podpořit první sled

Úterní útok zřejmě nebyl závěrečnou ofenzivou, ale snahou Haftara vylepšit si postavení v poli před jednáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

LNA je připravena přijmout příměří, což už dříve oznámila neuznaná vláda ve východolibyjském Benghází. Nabídku příměří ale odmítl mezinárodně uznávaný premiér Faíz Sarrádž.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovníci podporující vládu v Tripolisu

Haftar se snaží vylepšit si pozici i mimo bojiště. LNA si za dva miliony dolarů najala na dva roky americkou lobbyistickou firmu Linden Government Solutions, uvedl server Politico.

Reklama

Výběr článků

Načítám