Hlavní obsah

Japonec chtěl ubodat jediného následníka trůnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Šestapadesátiletý Japonec Kaoru Hasegawa, který vnikl do školy a položil nože na stůl 12letého prince Hisahita, řekl vyšetřovatelům, že chtěl následníka trůnu zabít. Uvedla to agentura Kjódo.

Foto: Profimedia.cz

Princ Hisahito

Článek

Hasegawa pronikl 26. dubna v převleku za instalatéra do střední školy při univerzitě Očanomizu, kam princ chodí. Na lavici mu kolem jedenácté přilepil hliníkovou tyč a nože na ovoce, které měly čepel natřené narůžovo. Princ a jeho spolužáci byli v tu chvíli mimo třídu.

Přestože měl Hasegawa, který se u vchodu vydával za instalatéra, na sobě modráky, helmu, masku a rukavice, podařilo se ho vypátrat.

O tři dny později byl zadržen kvůli vniknutí do areálu školy. Přiznal, že nůž na lavici položil. Současně kritizoval japonský císařský systém.

Foto: Profimedia.cz

Škola, kde položili nůž na lavici prince Hisahita

Nůž položil na stůl jen čtyř dny před ohlášenou abdikací císaře Akihita.

Smrt Hisahita by mohl znamenat konec japonské císařské dynastie, která by se ocitla bez mužského potomka.

Hisahito je synem bratra současného císaře Naruhita, přesto je následníkem trůnu. Naruhito má jen dceru Aiko, která však nemůže usednout na trůn, protože titul se dědí jen v mužské linii. Jediným mužským potomkem je právě Hisahito, který se narodil bratrovi císaře, korunnímu princi Akišinovi. Ten je sice první na řadě, jenomže se nepředpokládá, že by usedl na císařský trůn, neboť je pouze o pět let mladší než císař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám