Hlavní obsah

Haftarovy jednotky sestřelily letadlo libyjských vládních sil

Tripolis

Jednotky východolibyjského maršála Chalífy Haftara při pokračující ofenzívě na Tripolis v úterý sestřelily jižně od hlavního města bojový letoun tamní mezinárodně uznávané vlády, uvedla agentura Reuters. Navzdory tomu, že Haftar ignoruje příměří, britský ministr zahraniční Jeremy Hunt nadále nevylučuje, že by maršál mohl v zemi hrát důležitou roli.

Foto: Ayman Al-sahili, Reuters

Dým nad předměstím Tripolisu

Článek

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) zveřejnila záběry, na nichž je podle ní zkrvavená tvář pilota, který sedí na židli a je ošetřován. Na dalším záběru za ním stojí jeden z velitelů LNA Abdalsalám Hassi.

Obyvatelé města Gharján ležícího asi 80 kilometrů jižně od Tripolisu Reuters řekli, že se při přeletu letadla nad jejich hlavami ozvala střelba protivzdušné obrany a následně bylo slyšet explozi. „Tryskáč byl sestřelen u města Hira a já viděl, jak vojáci LNA zajali pilota,“ řekl jeden z obyvatel Gharjánu.

Foto: Hani Amara, Reuters

Příslušník sil mezinárodně uznávané libyjské vlády

Jednotky Haftara, který je spojen s vládou na východě Libye, zahájily 4. dubna tažení na Tripolis. Jejich postup na jižním okraji metropole zastavily jednotky věrné vládě Faíze Sarrádže. Haftar v pondělním prohlášení vyzval své vojáky, aby ofenzivu vystupňovaly. OSN přitom vyzývala k týdennímu klidu zbraní zároveň se začátkem muslimského postního měsíce ramadán.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Polní maršál Chalífa Haftar (uprostřed)

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt však nevyloučil, že by navzdory útoku mohl Haftar zasednout v příští libyjské vládě. Listu The Guardian řekl: „Nesouhlasíme s tím, co Haftar dělá. Nemyslíme si, že by mohl dosáhnout vojenského vítězství a být vnímán jako legitimní ve všech částech země, takže chceme politický proces.“

Foto: Simon Dawson, Reuters

Nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Hunt uvedl, že ani současné události ale Haftara nezbavují šance stát se jednou z klíčových postav: „Při podobných úsudcích musíme být opatrní. S naší politikou jsme v Libyi nezískali slávu. Kdybychom v roce 2011 věděli, že bychom se mohli ocitnout v situaci, v jaké jsme dnes, kladli bychom si více otázek, takže teď musíme opatrnější v tom, že bychom některé lidi vylučovali.“

„Správnou cestou vpřed je příměří, politická jednání a politické uspořádání,“ zdůraznil Hunt.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Libyjský premiér Faíz Sarrádž

Mezinárodně podporovaná vláda premiéra Faíze Sarrádže v Tripolisu sestřel nekomentovala. Její premiér tento týden hledá podporu u evropských lídrů. V úterý dopoledne jej přijal italský premiér Giuseppe Conte, večer se v Berlíně setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ve středu bude jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Boje o libyjskou metropoli trvají už více než měsíc. Podle Světové zdravotnické organizace už v nich zahynulo nejméně 432 lidí a více než 2000 bylo zraněno. Vyhnaly také 50 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám