Hlavní obsah

Volby v Istanbulu se budou opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

V Istanbulu se uskuteční nové místní volby. Po více než měsíci, kdy se volby v tomto největším tureckém městě uskutečnily, o tom rozhodla volební komise. Nové hlasování by se mělo uskutečnit 23. června.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Volební klání dopadlo pro vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana porážkou. Ve městě s více než 15 miliony obyvatel vyhrála s rozdílem 13 tisíc hlasů opoziční Lidová republikánská strana (CHP).

Pro Erdogana, který svou politickou kariéru začal právě v Istanbulu a jeho strana městu vládla, to byla tvrdá rána. AKP výsledek napadla a požadovala opakování voleb. Na její popud se již dříve přepočítávaly hlasovací lístky odevzdané v některých okrscích.

Rozhodnutí státní volební komise by mohlo mít dopad na již oslabenou tureckou ekonomiku. Turecká lira v reakci na toto oznámení vůči dolaru oslabila. Země je od konce roku v recesi a inflace se pohybuje kolem 20 procent. Zvláště stále vyšší ceny potravin komplikují obyvatelům život.

Místní volby vyhrála koncem března Erdoganova AKP, ovšem strana ztratila čtyři z pěti největších měst v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám