Hlavní obsah

Nebudeme uplatňovat trest smrti za homosexualitu, slibuje brunejský sultán

Moratorium na výkon trestu smrti se v Bruneji týká i nového islámského zákona, který umožňuje trestat smrtí homosexualitu či nevěru, oznámil brunejský sultán Hassanal Bolkiah. Organizace pro lidská práva ale v reakci zdůraznily, že je nutné pokračovat v diplomatickém tlaku na Brunej, dokud nebudou kruté zákony zcela zrušeny.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah

Článek

Čtyřistatisícová Brunej přijala v roce 2014 islámské právo šaría, do praxe ho ale uvádí postupně. První fáze zahrnovala zločiny trestané vězením či pokutou. Počátkem dubna zavedla tresty jako ukamenování a bičování za pohlavní styk mezi homosexuály, ukamenování za nevěru a amputaci ruky nebo nohy za krádež.

Krok brunejských úřadů následně odsoudila OSN; Spojené státy, Francie a další země Brunej vyzvaly, aby od svého rozhodnutí odstoupila. Celebrity jako George Clooney a Elton John vyzvaly k bojkotu luxusních hotelů spojených s Brunejí.

V neděli brunejský sultán Hassanal Bolkiah v projevu u příležitosti začátku muslimského postního měsíce ramadánu uvedl, že si je vědom „řady otázek“ kolem nově zavedených trestů a také případů nesprávné interpretace nového zákona. Zdůraznil ale, že obavy nejsou namístě.

„V Bruneji platí po dvě desetiletí de facto moratorium na výkony trestu smrti, a to bude uplatňováno rovněž na případy spadající pod právo šaría,“ řekl sultán. Tiskové agentury připomínají, že brunejský zákoník zahrnuje už dlouho tresty oběšením za zločiny, jako je úkladná vražda, naposledy byl však tento trest vykonán v roce 1957.

Sliby nestačí

Panovník také slíbil, že Brunej ratifikuje Úmluvu OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení či trestání, aby ukázala své odhodlání dodržovat lidská práva.

Organizacím na ochranu lidských práv nicméně sultánovy nedělní sliby nestačí. „Všechny tyto zákony by měly být zrušeny, protože jde o hrůzné porušování lidských práv připomínající středověké praktiky,“ podotkl zástupce šéfa asijské pobočky organizace Human Rights Watch Phil Robertson.

Reklama

Výběr článků

Načítám