Hlavní obsah

Herec Geoffrey Rush vysoudil miliony za pomluvu o sexuálním obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský herec Geoffrey Rush, oceněný Oscarem za výkon ve filmu Záře, se dočkal satisfakce. Vyhrál soudní spor s vydavatelstvím Nationwide News kvůli pomluvě, že sexuálně obtěžoval svou kolegyni. Soud mu navíc přiřkl odškodné ve výši 850 tisíc dolarů (19 milionů korun).

Foto: Dylan Coker, ČTK/AP

Australský herec Geoffrey Rush

Článek

V deníku The Daily Telegraph, jenž vychází v Sydney a patří vydavatelství Nationwide News, vyšly dva články, které vycházely z výpovědi herečky Eryn Jean Norvillové.

Ta Rushe nařkla, že ji osahával, když společně účinkovali v divadelní inscenaci Král Lear v letech 2015 až 2016. Články o tom zveřejnil novinář Jonathan Moran v listopadu 2017.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Eryn Jean Norvillová, která nařkla hereckého kolegu Geoffreyeho Rushe ze sexuálního útoku.

Podle soudu tyto články vyvolaly dojem, že Rush je perverzní sexuální predátor, který se v divadle dopustil sexuálního útoku.

Soudce australského federálního soudu Michael Wigney dospěl k závěru, že ani vydavatelství Nationwide News, ani novinář Jonathan Moran nedokázali, že informace obsažené v obou článcích byly pravdivé. Norvillovou označil za nedůvěryhodnou svědkyni se sklonem k „přehánění“. Její výpověď podle něj nebyla důvěryhodná a odporovala tvrzení dalších členů divadelní společnosti, s níž vystupovala.

„Šlo o mimořádně nezodpovědný typ žurnalistiky nejhoršího ražení,“ řekl k Moranově práci soudce. Rush soudní řízení zahájil loni.

Soudce Wigney dospěl k závěru, že si The Daily Telegraph a Moran před zveřejněním článků fakta dostatečně neověřili. "Je to smutný a nešťastný případ," sdělil soudce. Bylo by podle něj pro všechny lepší, kdyby se věc řešila mimo soudní řízení za pomluvu.

Rush se v Austrálii věnoval hlavně divadelnímu herectví a k filmu se dostal až po své čtyřicítce. Film Záře z roku 1996 jej proslavil, znám je i z Bídníků nebo filmu Králova řeč, natočeného v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám