Hlavní obsah

Cyklon Idai zpustošil Mosambik, mrtvých může být až tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklon Idai připravil v africkém Mosambiku o střechu nad hlavou asi půl milionu lidí. Letecké záběry ukázaly, že vody z řeky Buzi zaplavily asi 50 kilometrů široký a 100 km dlouhý kus země. V Mosambiku si bouře vyžádala 84 obětí a sousedním Zimbabwe 98, ale mosambický prezident File Nyusi řekl BBC, že obětí může být přes tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mosambik zasáhla tropická cyklona IdaiVideo: Reuters

 
Článek

Idai zasáhl Mosambik ve čtvrtek večer u půlmilionového přístavu Beira. Provázely ho větry o rychlosti až 177 km/h. Ve městě pořád nejde proud a neteče pitná voda. Červený kříž varoval, že kolem 90 procent Beiry je těžce poškozeno nebo zcela zničeno. Město je nyní přístupné pouze ze vzduchu. Odřízla ho voda z rozlité řeky místy hluboká až šest metrů.

Foto: Denis Onyodi, ČTK/AP

Škody způsobené cyklonem Beira v Mosambiku

Nejmenovaný humanitární pracovník agentuře AFP sdělil, že zaplavená oblast vypadá jako „oceán” na pevnině a že voda odřízla od světa mnoho vesnic. Podle Světového potravinového programu jde o jednu z největších humanitárních katastrof, která kdy zasáhla jižní polokouli.

Foto: Denis Onyodi, ČTK/AP

Mosambický přístav Beira pod vodou

Podle odhadů Červeného kříže přišlo o střechu nad hlavou až 400 000 lidí. Mosambická vláda uvedla, že postiženo je 600 000 lidí a sto tisíc z okolí Beiry potřebuje zachránit. Městečku Buzi, kde žije i 2500 dětí, hrozí, že bude zaplaveno do 24 hodin.

Foto: Caroline Haga, ČTK/AP

Letecký záběr ba zaplavené město Beira v Mosambiku

Cyklon se prohnal v Mosambiku oblastí, kde žije 1,7 milionu lidí. Dalších 920 000 bylo ještě předtím postiženo v Malawi.

Foto: Mapy.cz

Trasa Cyklonu Idai a zaplavené oblasti v Mosambiku

Reklama

Výběr článků

Načítám