Hlavní obsah

S výmysly o Huawei by se mělo skončit, řekla Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo v pondělí k ukončení „výmyslů” kolem čínské telekomunikační společnosti Huawei. Tato firma čelí v západních zemích obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Huawei to důrazně popírá. S podobným varováním přišly i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Bezpečnostní a informační služba (BIS).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Logo Huawei před polskou pobočkou společnosti

Článek

„Vyzýváme příslušné strany, aby skončily s nepodloženými výmysly a bezdůvodnými omezeními vůči Huawei a dalším čínským společnostem a aby vytvořily čestné, dobré a spravedlivé prostředí pro vzájemné investice a normální spolupráci společností obou stran,” uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na tiskové konferenci v Pekingu.

Dodala, že „některé země” se snaží využít nepodložená obvinění ohledně bezpečnostního ohrožení k „potlačení a omezení rozvoje čínských technologických firem v zahraničí”.

„Použití bezpečnostních důvodů k humbuku, obstrukcím nebo omezení normální spolupráce mezi firmami nakonec jenom poškodí jejich vlastní zájmy,“ dodala mluvčí. Podle agentury Reuters vyjádřila naději, že polská strana bude pracovat v duchu důvěry a s cílem udržet vzájemné vztahy. Reagovala tak na zatčení jednoho z tamních šéfů pobočky Huawei. [celá zpráva]

Varování z celého světa

Představitel polské vlády pro kybernetickou bezpečnost Karol Okoncki řekl v neděli agentuře Reuters, že nedávné zatčení jednoho z čínských ředitelů firmy v zemi kvůli podezření ze špionáže nepovede k prudké změně přístupu k firmě, protože špionáž nesouvisela s firmou Huawei, ale že použití jejích výrobků státními úřady by mělo být revidováno.

Výhrady k působení telekomunikační firmy Huawei projevily úřady na Novém Zélandu v USA, Kanadě, Austrálii, Británii, Belgii či v Norsku. Varování zaznělo také od Evropské komise. Evropské země však nejsou v přístupu k čínskému koncernu jednotné, navíc podle některých expertů je za současné situace jeho vybavení pro mobilní operátory nepostradatelné.

NÚKIB před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Žádné podrobné konkrétní údaje ale zveřejněny nebyly, dodala agentura Reuters.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související články

Hrad má s Huawei smlouvu o propagaci

Údajná odvetná opatření, jež má podle prezidenta Miloše Zemana chystat Čína kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před...

Výběr článků

Načítám