Hlavní obsah

Polská tajná služba zatkla jednoho z šéfů pobočky Huawei kvůli podezření ze špionáže

Varšava
Aktualizováno

Polská civilní kontrarozvědka ABW zatkla v úterý polského a čínského občana, které podezřívá ze špionáže. Informovala o tom v pátek polská tisková agentura PAP. Číňan je jedním z šéfů pobočky společnosti Huawei a Polák bývalým důstojníkem kontrarozvědky a zaměstnancem mobilního operátora Orange. Oba špionáž popírají.

Foto: Novinky

Článek

O zadržení informoval PAP tajemník ministra koordinujícího tajné služby Maciej Wasik: „Jeden Polák a jeden Číňan byli zadrženi kvůli podezření ze špionáže. Číňan je obchodník pracující pro jeden z velkých elektronických koncernů. Polák je znám v kruzích spojených se záležitostmi elektronického obchodu.“  Zdůraznil, že jejich zadržení je velkým úspěchem ABW: „Případ byl rozpracován delší dobu a pečlivě.“

V případě čínského občana Wej-ťinga W. jde podle Polské televize o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei. Působil na pozici ředitele prodeje a měl nabízet výrobky Huawei veřejnému sektoru.

Soud o zadržení a uvalení tříměsíční vazby na podezřelé rozhodl ve čtvrtek, doplnil mluvčí ministra koordinujícího tajné služby Stanislaw Žaryn: „Z materiálů shromážděných ABW plyne, že oba prováděli špionážní aktivity proti Polsku. V rámci sledování agenti uskutečnili nutné procedurální úkoly včetně prohledání míst, kde podezřelí přebývali, nebo zabezpečení důkazů.“

Dodal, že shromážděné materiály umožnily obvinit je ze špionáže pro zahraniční tajnou službu proti Polsku, za což hrozí až deset let vězení.

Zadržený Polák Piotr D. je podle Polské televize někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Nyní pracoval u mobilního operátora Orange. Právě z jeho kanceláří a z kanceláří Úřadu pro elektronickou komunikaci si agenti ABW v posledních dnech odnesli dokumenty, které mohou posloužit jako důkazy. V pátek pak prohledali kancelář Huawei.

Kvůli zadržení Číňana přišel na polské ministerstvo zahraničí zástupce čínského velvyslance. Žádal, aby zástupci ambasády čínskému občanovi poskytli pomoc. Wej-ťing W. vystudoval na Pekingské univerzitě zahraniční studia, obor, kterému se věnovala řada vysoce postavených činitelů čínské diplomacie i tajných služeb, uvedla televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám