Hlavní obsah

Jsme země úsměvů, řekli Thajci a zabránili deportaci saúdské dívky

– Bangkok • Aktualizováno

Thajsko nechystá deportaci osmnáctileté saúdskoarabské dívky Rahaf Kunúnové. V pondělí to potvrdil vysoký důstojník thajské policie Suračate Hakparn. Kunúnová už opustila pokoj v letištním hotelu, v němž se zabarikádovala, aby nemusela nastoupit do letadla kuvajtských aerolinií, které by ji dopravilo k rodině. Ta ji chce údajně zabít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rahaf Kunúnová opustila v doprovodu policie letištěVideo: Reuters

 
Článek

„Jestliže se nechce vrátit domů, prostě ji nemůžeme poslat zpátky,“ řekl Hakparn. „Ona se nezamýšlí vrátit a my ji k tomu nemůžeme nutit. Dnes se žádná deportace neuskuteční,“ zdůraznil důstojník.

Thajsko ji však podle jeho slov nebude deportovat ani v dalších dnech.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vysoký představitel thajského imigračního úřadu Suračate Hakparn (vlevo)

„Teď je na území thajského království a nikdo - ani žádná ambasáda - ji nemůže nutit kamkoli jet. Budeme ji chránit, jak nejlépe umíme,“ prohlásil Hakparn. „Utekla z problémů a vyhledala naši pomoc. My jsme země úsměvů a nepošleme nikoho na smrt,“ dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Saúdka Rahaf Kunúnová v hotelovém pokoji v Bangkoku

Kunúnová řekla, že se obává o svůj život, protože ji doma trestali za každou maličkost a ona se zřekla islámu. [celá zpráva]

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Giuseppe De Vincentiis jde do hotelu v tranzitní části letiště Suvarnabhumi

„Jestliže dává přednost cestě do Austrálie, budeme spolupracovat s australskou ambasádou. Ale pokud chce zůstat v Thajsku, promluvíme s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), aby ji přijal jako žadatelku o azyl a zvážil její status uprchlíka. V rámci zákona se budeme držet principů lidských práv,“ uvedl důstojník imigračního úřadu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vysoký představitel thajského imigračního úřadu Suračate Hakparn

Hotel v tranzitu na letišti už navštívil zástupce UNHCR v Thajsku Giuseppe De Vincentiis. Jeho návštěva popřela spekulace, že by thajské úřady nechtěly dovolit, aby dívka mohla jednat s reprezentantem UNHCR.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vysoký komisař OSN pro lidská práva De Vincentiis (vlevo) jde s thajskými imigračními úředníky za Kunúnovou.

Podle organizace na ochranu lidských práv HRW má dívka platné australské vízum a může pokračovat do Austrálie, kam původně chtěla utéci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rahaf Kunúnová

Saúdská ambasáda v Bangkoku popřela, že by jí zabavila pas. Zastupitelský úřad potvrdil, že je v kontaktu s dívčiným otcem. Ve vyjádření na Twitteru nicméně velvyslanectví uvedlo, že dívka bude deportována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám