Hlavní obsah

Argentinský soudce shání informace o vině saúdského prince

Právo, brw

Argentinský soudce, který se v případu vraždy novináře Džamála Chášukdžího zabývá podáním lidskoprávní organizace Human Right Watch (HRW) proti saúdskému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, žádá Turecko o informace.

Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout/File, Reuters

Princ Muhammad bin Salmán

Článek

Federální soudce Ariel Lijo se obrátil také na Jemen a Mezinárodní trestní soud (ICC), protože HRW vznesla stížnost také v souvislosti s porušováním lidských práv ve válce v Jemenu. Jde mu o informace, na jejichž základě se rozhodne, zda zahájí vyšetřování.

MBS, jak mnozí zkracují jméno korunního prince, mezitím už přicestoval do Buenos Aires, kde se zúčastní jednání skupiny G20. Podle argentinských médií ale není pravděpodobné, že by po skončení summitu neodjel.

Argentinská ústava sice zakotvuje univerzální jurisdikci pro válečné zločiny a mučení, soudce Lijo ale jen stěží dokáže za víkend získat dost informací, aby mohl požádat o princovo zadržení.

Chášukdží byl brutálním způsobem zabit na konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdové vraždu přiznali se zpožděním, ale odmítají jakýkoli podíl korunního prince.

Přímý důkaz není, opakuje Washington

Vražda vyvolala mezinárodní skandál, ale mnohé ze zemí neztrácejí ze zřetele své zájmy v Saúdské Arábii. Tak třeba podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea neexistuje přímý důkaz, který by bin Salmána s vraždou spojil.

Americká CIA přitom podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že vraždu Chášukdžího, kritika saúdského režimu, přímo nařídil, což podle deníku Hürriyet dokazuje nahrávka, kterou mají zpravodajci k dispozici.

Jenže podle Pompea i amerického prezidenta Donalda Trumpa by „degradování vztahů“ Washingtonu s Rijádem, o němž se v souvislosti s případem hovoří, poškodilo národní bezpečnost USA.

Pompeův úřad ve čtvrtek oznámil, že Saúdská Arábie kupuje americký protiletadlový raketový systém THAAD za 15 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám