Hlavní obsah

Atentát v mešitě na afghánské základně zabil desítky vojáků

Kábul

Výbuch v mešitě ve východoafghánské provincii Chóst zabil až 26 lidí a 50 dalších jich bylo zraněno. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na afghánské vládní zdroje. Všechny oběti se shromáždily, aby se zúčastnily páteční modlitby. Mešita se nachází uvnitř afghánské vojenské základny.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánští vojáci při výcviku (ilustrační foto)

Článek

Armáda uvedla nižší počet obětí než svědci. Televizi Tolo News řekl mluvčí druhého pluku v okrese Mandozáí kapitán Abdulláh, že se v mešitě během pátečních modliteb ve 13.30 místního času (10.00 SEČ) odpálil sebevražedný atentátník. Exploze podle něj zabila deset vojáků. Dalších patnáct jich bylo zraněno. Kancelář guvernéra potvrdila 12 obětí, napsala BBC.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Není ani jasné, kdo ho spáchal, zda nejde o další případ, kdy se do armády infiltrovali vzbouřenci.

Foto: Novinky

Provincie Chóst v Afghánistánu

Provincie Chóst, která leží západně od pákistánské hranice, se stala v minulosti několikrát terčem útoků radikálů z hnutí Tálibán.

Před třemi dny si vyžádal útok sebevražedného atentátníka na náboženskou školu v Kábulu 50 mrtvých a 83 zraněných. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám