Hlavní obsah

Havarovaný boeing měl potíže při několika letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Zánovní Boeing 737 Max 8, který se 29 října zřítil v Indonésii, přičemž zahynulo 189 lidí na jeho palubě, měl problémy s rychloměrem při posledních čtyřech letech, ukázala analýza dat z černé skříňky.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Motor havarovaného Boeingu 737 MAX 8

Článek

Že měl Boeing 737 problémy s pitot-statickou trubicí, která se používá k měření rychlosti, ukázala analýza dat ze zapisovače letových údajů, oznámila stanice BBC s odvoláním na vyšetřovatele. Na stejnou závadu upozorňovaly i zápisy v letovém deníku. Podle něj se špatně zobrazovaly údaje u pilota a ten kvůli tomu musel předat řízení kopilotovi. [celá zpráva]

Šéf indonéského Národního výboru pro bezpečnost v dopravě Soerjand Tjahjonno uvedl, že jsou vyšetřovatelé přesvědčení, že stroj neexplodoval a nerozpadl se ve vzduchu, ale dopadl do moře v celku. I on ale přiznal, že při předchozím letu měl technické problémy, aniž by je specifikoval, uvedla CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé našli další trosky zříceného indonéského boeinguVideo: Reuters

Stroj, který měl nalétáno jen 800 hodin, se při předposledním letu z Bali do Jakarty propadl o 120 metrů. Uvedl to jeden z cestujících Robbi Gaharu. Jeho slova potvrdily i údaje z radaru: „Po deseti minutách letu se letadlo propadlo, jako by ztratilo tah, lidé zpanikařili.“

Právě po tomto letu pilot upozornil na problém s jedním z přístrojů. Aerolinky Lion Air ale uvedly, že se poruchu podařilo opravit.

Vyšetřování je velmi sledované, protože havarovala poslední verze Boeingu 737 Max, která se dodává teprve druhým rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám