Hlavní obsah

Ruská raketa Sojuz po minulém nezdaru úspěšně odstartovala

Moskva
Aktualizováno

Nosná raketa Sojuz-2 úspěšně vynesla na oběžnou dráhu ruskou vojenskou družici. Stalo se tak dva týdny poté, co skončil nezdarem start pilotovaného letu, který měl k Mezinárodní vesmírné stanici vynést amerického astronauta a ruského kosmonauta. Posádka se díky záchrannému systému Sojuzu v pořádku vrátila na Zemi.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start rakety Sojuz, ilustrační foto.

Článek

"Start nosné rakety Sojuz-2.1b a navedení kosmického aparátu na oběžnou dráhu proběhly normálně," oznámilo ve čtvrtek ruské ministerstvo obrany. Později dodalo, že poté, co řízení družice převzalo pozemní středisko kosmických vojsk, byl satelit pojmenován Kosmos 2528.

Start rakety typu Sojuz z Plesecka byl první od havárie rakety Sojuz-FG z 11. října po startu z Bajkonuru, poznamenala agentura Interfax.

Raketa Sojuz-FG nedokázala 11. října vynést na stanovenou oběžnou dráhu kosmickou loď Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Problém lodě Sojuz MS-10 po startu, posádka musela přistátVideo: NASA/Roskosmos

Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague se poté, co po oddělení prvního stupně rakety selhal motor druhého stupně, úspěšně vrátili na Zemi. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na astronauty těsně po dopaduVideo: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám