Hlavní obsah

Zmizelá čínská herečka má zaplatit pokutu 2,9 miliardy korun

Čínská filmová hvězda Fan Ping-ping, která hrála v i řadách X-men a Iron Man, dostala pokutu 883 milionů jüanů (2,9 miliardy Kč) za daňové úniky a další porušení zákona. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Fan Ping-ping na filmovém festivalu v Cannes loni v květnu

Článek

Sedmatřicetiletá herečka - která začátkem června zmizela, což vyvolalo spekulace o tom, kde se nachází - ve středu na sociální síti zveřejnila dlouhou omluvu. Její případ souvisí s vyšetřováním smluv v zábavním průmyslu, jež iniciovala čínská vláda a které nyní nabírá na obrátkách.

Bez přínosné politiky komunistické strany a státu, bez přízně lidí by nebyla žádná Fan Ping-ping
omluva herečky

Některé filmové hvězdy údajně využívají smlouvy, jimž se přezdívá "jinjangové". Jedna smlouva obsahuje skutečný výdělek umělce, zatímco na druhé, kterou později dostane finanční úřad, figuruje nižší částka, napsal zpravodajský server BBC.

Nejznámější čínská celebrita je nyní podle BBC držena na neznámém místě. Její účet na sociální síti Weibo, který sleduje 62 miliónů příznivců, byl po několik týdnů neaktivní. Dnes ovšem herečka na svém profilu zveřejnila omluvu. "V poslední době zakouším nebývalou bolest. Stydím se za to, co jsem udělala. A zde se všem upřímně omlouvám," napsala na čínské obdobě Facebooku.

"Bez přínosné politiky komunistické strany a státu, bez přízně lidí by nebyla žádná Fan Ping-ping," uvedla herečka.

Fan Ping-ping se objevila v několika desítkách čínských filmů a televizních seriálů, mezinárodní pozornost si získala rolí v dobrodružném filmu X-Men: Budoucí minulost nebo v čínské verzi snímku Iron Man 3. V květnu ji bylo vidět na festivalu v Cannes, počítá se s ní pro špionážní film 355, kde by mohla hrát po boku Penelope Cruzové a Marion Cotillardové, roli má také ve válečném filmu Air Strike.

"Trest vyměřený na základě zákona a po vyšetřování daňových orgánů bez výhrad přijímám. Budu se tímto nařízením řídit, vynasnažím se tyto potíže přestát, získat prostředky a daně i pokuty zaplatit," dodala Fan, jejíž roční výdělek se odhaduje na 300 milionů jüanů (976 milionů Kč). Časopis Forbes herečku v letech 2013 až 2017 označil za nejvýznamnější čínskou celebritu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám