Hlavní obsah

Indonésie dala zelenou mezinárodní pomoci, počet obětí roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Počet obětí pátečního zemětřesení a tsunami na indonéském ostrově Sulawesi přesáhl 1200 a nepřestává stoupat, uvedl singapurský tisk. Indonéský prezident Joko Widodo proto rozhodl přijmout mezinárodní pomoc, napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonésie se vypořádává s následky zemětřesení a tsunamiVideo: Reuters

 
Článek

Humanitární pomoc podle listu The Straits Times potřebuje okolo 2,6 miliónu lidí. Desítky agentur a nevládních organizací uvádějí, že jsou připraveny pomoci, zatím ale není jasné, jakou pomoc prezident povolil přijmout.

Foto: Rio Mario, ČTK/AP

Záběr na loď, kterou vlna tsunami vyvrhla na pevninu na indonéském ostrově Sulawesi.

Nejpostiženějšími jsou města Palu a Donggala, kde žije asi 600 tisíc lidí. Mnoho lidí zůstává pod troskami zřícených domů, uvedl mluvčí indonéské národní agentury pro řešení krizových situací Sutopa Purwoa Nugrohoa zůstává mnoho lidí pod troskami zřícených domů.

Foto: ASIA516, ČTK/AP

Mnoho lidí je uvezněných stále pod troskami.

Nejsilnější ze tří hlavních otřesů mělo v pátek sílu 7,5 stupně. Následná tsunami dosáhla až tří metrů a smetla pobřežní oblasti. Odhaduje se, že katastrofa postihla až dva milióny lidí. Obavy panují v případě Donggaly, která je odříznuta od proudu a komunikačních kanálů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na Indonésii po zěmětřesení a tsunami

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a cunami zabily 226.000 lidí v 13 zemích, z toho více než 120.000 v Indonésii. Palu zasáhly cunami v letech 1927 a 1968.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Záchranáři hledají oběti v troskách hotelu Roa-Roa ve městě Palu v centrální části ostrova Sulawesi.

Reklama

Výběr článků

Načítám