Hlavní obsah

Válka v Jižním Súdánu má 380 tisíc obětí. Násobně víc, než se uvádělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Občanská válka v Jižní Súdánu si od vypuknutí bojů v roce 2013 vyžádala 382 900 obětí na životech. Uvádí to zpráva, kterou ve středu zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí. Dosud se uváděly jen desítky tisíc mrtvých, upozornila agentura AP.

Foto: Reuters

Počet uprchlíků z Jižního Súdánu do sousední Ugandy přesáhl jeden milión, OSN žádá mezinárodní společenství o pomoc.

Článek

Na vypracování zprávy se podíleli experti z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM), podle nichž zhruba polovina z celkem 382 900 lidí zemřela v Jižním Súdánu v důsledku násilí. Zvýšené riziko onemocnění a omezený přístup ke zdravotnictví pak způsobily smrt dalších lidí.

„Podle nás je to první komplexní odhad počtu lidí, kteří zemřeli v důsledku války,” uvedl šéf vědecké skupiny, jež zprávu vypracovala, Francesco Checchi.

Bývalý člen mise OSN v Jižním Súdánu Klem Ryan uvedl, že nově zveřejněná bilance je mnohem realističtější než dosud užívaný počet 50 tisíc obětí. Současně upozornil, že počítat oběti této občanské války je těžké hlavně proto, že k násilí dochází v odlehlých regionech země.

Foto: Reuters, Reuters

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir (vpravo) a viceprezident Riek Machar (L) na archivním snímku z letošního dubna

Jižní Súdán se ocitl ve válce dva roky po svém vzniku v roce 2011, kdy došlo ke sporu mezi prezidentem Salvou Kiirem a jeho tehdejším viceprezidentem, nynějším vůdcem ozbrojené opozice Riekem Macharem. Konflikt má etnický ráz, protože Kiir je z kmene Dinků a Machar patří Nuerům.  [celá zpráva]

Nová zpráva je založena na statistickém modelování. Uvádí, že nejvíce obětí konfliktu připadá roky 2016 a 2017. [celá zpráva]

Když se nepodařilo naplnit mírovou dohodu, propukly v roce 2016 boje v hlavním městě Juba, které se rozšířily do dalších regionů. Nejvíce obětí podle zprávy pochází z jižních a severovýchodních oblastí a většina z nich byli dospělí muži. Často jsou oběťmi brutálního mučení.

Hlad a migrace

Prezident Kiir a lídr opozice Machar podepsali letos v srpnu další mírovou dohodu, která má konflikt v zemi definitivně ukončit. Už v září však propukly nové boje a strany se navzájem obviňují z dalších útoků.

Boje v Jižním Súdánu způsobily největší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994. Nejméně půldruhého miliónu lidí uteklo do sousedních zemí, jen do Ugandy milión, a skoro dva milióny jsou vnitřní uprchlíci. [celá zpráva]

Milióny lidí trpí hladem a válčící strany jsou obviňovány, že nedovolují, aby se humanitární pomoc dostala k potřebným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám