Hlavní obsah

Mun se s Kimem potkal v sídle Korejské strany práce. Velká pohostinnost, uvedli Jihokorejci

Pchjingjang

První jednání prezidenta Jižní Koreje Mun Če-ina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se konalo v sídle Korejské strany práce. Schůzka měla mít neformálnější ráz a měla se na ní vytyčit témata pro další hlubší jednání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský prezident a Kim Čong-un v sídle Strany práceVideo: Reuters

 
Článek

Místo schůzky bylo výjimečné, protože v sídle strany ještě žádný jihokorejský představitel nebyl.

„Jsme kvůli tomu přesvědčeni, že jde o velkou pohostinnost, jaká nebyla nikdy dříve vidět,“ řekl tajemník jihokorejského prezidenta Jun Jung-čchan.

Schůzka začala v 15.45 místního času (8.45 SELČ). Měla trvat devadesát minut, ale nakonec se o půl hodiny protáhla. „Vůdci obou Korejí zhodnotili přehled klíčových témat, která je potřeba projednat,“ uvedl tajemník.

Foto: ČTK/AP

Jednání představitelů obou Korejí

Zatím se neprobírají otázky ukončení korejské války, protože první setkání je spíše nenuceným hovorem, který se měl témat jen dotknout. Rozhodně se ale hovořilo o obchodu. V KLDR jsou přítomni i šéfové velkých čebolů – jak se označují tamní velké konglomeráty – jako je Samsung, Hyundai nebo LG.

„Hledají se také zvláštní cesty, jak pokročit s různými mezikorejskými projekty,“ dodal tajemník pro list The Korean Times. Zmínil ale, že se nebudou obcházet sankce. „Jižní Korea je vázána sankcemi Rady bezpečnosti OSN a hovory o větší ekonomické spolupráci s KLRD se konají v souladu s nimi.“

Jihokorejské firmy nicméně mají zájem, aby mohla zase fungovat průmyslová zóna u Kesongu, kde pro ně pracovalo 55 tisíc Severokorejců, což jim snižovalo náklady.

Foto: ČTK/AP

Mun Če-in a Kim Čong-un procházejí sídlem Korejské strany práce.

Na začátku jednání řekl Mun, že cítí velkou tíhu i odpovědnost. „Přál bych si, aby summit přinesl velké výsledky pro 80 miliónů lidí. Celý svět nás sleduje, tak doufám, že ukážeme plody míru a prosperity.”

Kim na úvod prohlásil, že jeho červnový summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem stabilizoval bezpečnostní situaci v regionu a že očekává další pokrok. Jihokorejskému prezidentovi poděkoval, že jeho vrcholnou schůzku s Trumpem pomohl zprostředkovat. Jednání mají pokračovat zítra.

Zatímco vůdci jednali, jejich manželky navštívily největší dětskou nemocnici v KLDR, která byla postavena na základě nařízení Kima v roce 2013 a pracuje v ní 180 lékařů. Poté navštívily konzervatoř. Obě manželky totiž studovaly hudbu a profesionálně se jí věnovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám