Hlavní obsah

Kambodža se krčí ve stínu čínského draka

Novinky, Zdeněk Nevělík
Sihanoukville

Z městečka Sihanoukville, luxusního letoviska na jihu Kambodže s překrásnými plážemi lákajícími zahraniční turisty, se pomalu, ale jistě stává obří zóna spravovaná Číňany. Takřka každá cedule nese jasně červenožlutý čínský nápis a je skoro nemožné projít jakoukoliv ulicí, aniž by člověk nenarazil na hernu postavenou Číňany či na čínský obchod.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teď už je to tu všechno čínské,“ podotýká jeden místní obyvatel v tradičním čínském obleku, který tak láká čínské turisty do nedaleké čínské restaurace.

Čínsko-malajsijské konsorcium zde na 65 hektarech pozemku chystá také výstavbu resortu v hodnotě miliardy dolarů (22,5 miliardy korun) s vodními parky, hotely, obchodními centry – a jak jinak než dalšími hernami.

Hun Sen prodává části kambodžského území, aby získal podporu Pekingu a mohl nadále vládnout
Sam Rainsy, opoziční předák

Sihanoukville je do očí bijícím příkladem vzestupu čínského vlivu nejen na kambodžskou ekonomiku, ale i politiku. Jak napsal web The Asia Times, podpora a štědrost čínských komunistů dodaly kambodžskému premiérovi Hun Senovi (65), který je u moci od roku 1985, odvahu otevřeně nahradit pluralitní demokracii faktickou vládou jedné strany. Transformaci dotáhl na konci července, kdy jeho Strana kambodžského lidu (CPP) získala v parlamentních volbách všechna křesla.

Není divu, když hlavní opoziční sílu – Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP) – nechal loni nejvyšším soudem rozpustit kvůli údajnému spiknutí s USA zaměřenému na svržení vlády v Phnompenhu. Jak později vysvětlil kambodžský kabinet, šlo o „nepatrnou korekci demokracie pro společné veřejné dobro“.

Kritici: Jde o kolonizaci

Místo investic západních zemí (které si za ně stejně vždycky kladly podmínky v podobě podpory demokratických mechanismů či prosazování lidských práv) dominují finance z Číny. Loni tak Peking poskytl Kambodži bezmála třicet procent investičního kapitálu a toto číslo nadále roste. Kromě plánované zvláštní ekonomické zóny v Sihanoukville Číňané připravují výstavbu dálnice mezi letoviskem a Phnompenhem i nového letiště v hlavním městě.

Počet čínských turistů v Kambodži loni ve srovnání s rokem 2016 vzrostl o padesát procent na více než 1,2 miliónu.

Hun Sen, který byl ještě donedávna znám svou schopností balancovat v zahraniční politice mezi mocnostmi, dnes nazývá Čínu „nejdůvěryhodnějším přítelem“ své země a tvrdí, že Phnompenh nyní Peking nezbytně potřebuje pro svůj „udržitelný rozvoj“.

Čínská přítomnost je nejmarkantnější právě v Sihanoukville. Čínské hotely, restaurace, masáže, holiči, bary, směnárny a zastavárny jsou na každém rohu.

Masivní příchod Číňanů zněkolikanásobil ve městě ceny nemovitostí – zatímco pronájem běžného domu ještě donedávna přišel na 250 dolarů měsíčně (bezmála šest tisíc korun), dnes si majitelé říkají o tři tisíce dolarů a více (na 68 tisíc Kč). „Lidé v Sihanoukville nebudou za chvíli mít kde žít,“ řekl Cheap Sotheary, šéf místní nevládní organizace Cambodian Human Rights and Development Association webu Nikkei.

V zemi hrozí sociální nepokoje

Podobná situace je v blízkých městech Kampot (kde v rámci čínské iniciativy Pásmo a Stezka vyrůstá přístav a ropná rafinerie) a Siem Reap, u něhož se nacházejí trosky slavného chrámového komplexu Angkor Vat.

„Předtím tu byly mangrovy, kde jsme chytali kraby,“ prozradil jeden rybář z vesnice u Kampotu s tím, že stavební firmy je pokácely. „Teď musíme (za kraby) chodit daleko, až k moři,“ podotkl.

Čínský vliv je patrný nejen v provincii Preah Sihanouk, kde se Sihanoukville nachází, ale i v sousední Koh Kong. „Stávají se z nich čínské kolonie,“ varoval Sam Rainsy, spoluzakladatel rozpuštěné CNRP. „Hun Sen prodává části kambodžského území, aby získal podporu Pekingu a mohl nadále vládnout,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám