Hlavní obsah

Při zemětřesení v Indonésii byl zraněn i jeden Čech, píše agentura

Lombok

Sedm cizinců údajně utrpělo zranění při zemětřesení, které v neděli večer postihlo indonéský ostrov Lombok a okolí. S odvoláním na indonéské imigrační úřady to v úterý uvedla agentura AFP, podle níž je mezi zraněnými také jeden český občan. České ministerstvo zahraničí takovou informaci ale nemá.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Následky zemětřesení na indonéském ostrově Lombok

Článek

Při nedělním zemětřesení na ostrově Lombok zahynulo nejméně 98 lidí a dalších 236 utrpělo vážná zranění. Otřesy půdy o síle sedmi stupňů zničily tisíce budov. Úřady předpokládají, že víc než 20 tisíc lidí ztratilo své domovy.

Ostrov nadále trpí silnými následnými otřesy, z nichž jeden v pondělí večer SELČ dosáhl síly 5,5 stupně. Dosud bylo zaregistrováno víc než 230 následných otřesů, napsala agentura Reuters.

Indonéské imigrační úřady sdělily, že mezi zraněnými je sedm cizinců, kteří jsou v nemocničním ošetření. Jedná se o občany Belgie, Británie, Česka, Dánska, Francie, Jižní Koreje a Spojených států.

V nemocnici žádný Čech neleží

České ministerstvo zahraničí tuto zprávu ale nepotvrdilo. Černínský palác nemá od indonéských úřadů informaci, že by někdo z Čechů byl těžce zraněný a pobýval v nemocnici. „Žádný český občan v Indonésii v souvislosti se zemětřesením neleží,” řekla mluvčí Michaela Lagronová.

Ministerstvo ale nevylučuje, že některý z Čechů po otřesech půdy vyhledal lékařskou pomoc kvůli ošetření nějakého drobného zranění.

Stovky turistů na ostrově Lombok stále čekají na místním letišti či v přístavech na evakuaci. Další táboří na plážích. Z ostrůvků Gili ležících severozápadně od ostrova Lombok, které jsou díky okolním korálovým útesům vyhledávané potápěči, bylo od neděle evakuováno asi 4 600 turistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám