Hlavní obsah

V Caracasu jezdí metro zadarmo, na tisk jízdenek nejsou peníze

– Caracas

Cestující v metru ve venezuelské metropoli Caracasu jezdí už několik měsíců zadarmo, protože v automatech došly jízdenky. Místní dopravní podnik na ně totiž nemá peníze, uvedla španělská agentura Europa Press. Venezuela je už několik let v hluboké krizi, podle odhadu parlamentní finanční komise se ekonomika v prvním čtvrtletí propadla meziročně o 12 procent.

Foto: Profimedia.cz

Metro v Caracasu

Článek

Metro v Caracasu nemá peníze nejenom na jízdenky, ale ani na personál. Vagóny jezdí neuklizené a metro využívají zloději či podomní prodavači.

V zemi je nedostatek všeho, včetně základních potravin a léků.

Kromě nedostatku potravin a základního zboží se Venezuelané potýkají mimo jiné s nedostatkem elektřiny, například na severozápadě země ve státě Zulia trvají výpadky proudu mnoho hodin, někdy i půl dne.

Venezuelská opozice i řada ekonomů kritizují Madurovu vládu, že přivedla zemi do hluboké ekonomické krize svou socialistickou hospodářskou politikou. Vláda se také nedokázala vyrovnat s hlubokým propadem světových cen ropy, na níž je venezuelská ekonomika závislá asi z 95 procent.

Podle vlády mohou za krizi Spojené státy, opozice a bohatí podnikatelé, kteří tak podle ní chtějí dosáhnout pádu Madurovy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám