Hlavní obsah

Neničte světový řád, vyzval Tusk USA, Rusko a Čínu

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu ke spolupráci s Evropou. Prohlásil, že by se měli vyhnout obchodním válkám a předcházet konfliktům a chaosu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Tusk hovořil v pondělí v Pekingu na zahájení summitu mezi Čínou a Evropskou unií, kde se spolu s šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem setkal s předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem. Jeho slova padla jen několik hodin před summitem mezi Trumpem a Putinem v Helsinkách.

„Všichni jsme si vědomi skutečnosti, že struktura světa se mění před našima očima a je naší společnou odpovědností udělat všechno pro to, aby to byla změna k lepšímu,“ řekl Donald Tusk. Evropa, Čína, USA a Rusko mají podle něho „společnou povinnost“ ne zničit celosvětový řád, ale zlepšit ho reformou mezinárodních obchodních pravidel. „Ještě je čas zabránit chaosu,“ řekl Tusk.

Spojené státy, Rusko a Čínu vyzval k reformě Světové obchodní organizace (WTO), která potřebuje nová pravidla pro technologické transfery a dotace v průmyslu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na společné tiskové konferenci doplnil, že Čína ví, jak otevřít své hospodářství, a může tak učinit, pokud si to přeje.

Čínský premiér Li Kche-čchiang zdůraznil, že jeho země chce usilovat o vyváženější obchod s Evropskou unií. Čína musí pokročit v jednáních o smlouvách s EU a obě strany by se měly zaměřit na to, aby dohody byly uzavřeny brzy, řekl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám