Hlavní obsah

Projev etiopského premiéra přerušil výbuch granátu, přes 80 zraněných

• Aktualizováno

Okolím pódia, na kterém etiopský premiér Abiy Ahmed v sobotu pronášel projev, otřásl výbuch. Ministerský předseda vzápětí uvedl, že při explozi zahynulo několik lidí a další byli zraněni. Podle upřesňujících informací však exploze nemá na svědomí oběti na životech, zraněných je nejméně 83. Podle agentury Reuters vybuchl granát.

Foto: Maheder Haileselassie, Reuters

Etiopané při demonstraci na podporu premiéra Abiyho Ahmeda v Addis Abebě

Článek

"Byl to granát. Někdo se ho snažil hodit na pódium, kde byl premiér," uvedl jeden z organizátorů shromáždění stoupenců jednačtyřicetiletého premiéra Seyoum Teshome.

Ahmeda z místa odvezla ochranka. Následně v televizním projevu incident označil za "neúspěšný pokus sil, které nechtějí jednotnou Etiopii" a původně uvedl, že zabito bylo "několik lidí".

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Premiér hovořil na náměstí v Addis Abebě před davem stoupenců, kteří drželi transparenty s nápisy jako: "Jedna láska, jedna Etiopie". Desetitisícům shromážděných premiér vzkázal, že změny nastanou brzy a budou nezvratné.

Ahmed, který úřad zastává od dubna, obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Rovněž se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou.

S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. Tigrejská lidová osvobozenecká fronta, která je stranou v etiopské vládní koalici a uplynulých 27 let byla dominantní silou v etiopské vládě, uvedla, že příměří bylo oznámeno dříve, než o tom jednal kongres vládnoucí strany.

Mezi Etiopií a Eritrejí panovalo napětí od konce války v letech 1998-2000. Poválečná mezinárodní komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadne Eritreji, což Etiopie odmítla akceptovat a ze sporného území nestáhla vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace.

Obnovení diplomatických styků Eritrea podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí. Nový etiopský premiér se nicméně zavázal, že bude usilovat o usmíření se severními sousedy.

Eritrea dříve patřila k Etiopii, v roce 1991 ale získala po 30 letech bojů samostatnost. Obě země se spolu v letech 1998 až 2000 utkaly v další válce. Při novém konfliktu přišlo o život na 70 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám