Hlavní obsah

Chcete záběry? Plaťte! KLDR šponuje před likvidací střelnice cenu novinářských víz

– Soul

Každý zahraniční novinář, který se chce zúčastnit likvidace severokorejské jaderné střelnice, kde mají být odpáleny tunely a zbylé budovy, musí zaplatit za vízum deset tisíc dolarů (přes 200 tisíc Kč). Uvedli to jihokorejští vládní představitelé s tím, že jihokorejští novináři mají výjimku, napsal list Korea Times.

Foto: Reuters

Satelitní záběr severokorejské jaderné střelnice Pchungjje -ri z 14. května

Článek

Severní Korea pozvala nespecifikovaný počet novinářů z Jižní Koreje, Spojených států, Číny, Ruska a Velké Británie, aby se zúčastnili likvidace jaderné střelnice Pchunggje-ri, kde bylo provedeno pět z šesti jaderných pokusů KLDR.

Z USA dostali pozvání reportéři agentury AP a televizí ABC a CNN. Z Jižní Koreje jsou mezi vybranými stanice MBC a internetový zpravodajský portál New, kteří jsou již na cestě do Číny.

Foto: Handout, Reuters

Severokorejská jaderná střelnice na družicovém záběru z 19. dubna 2018

Novináře si vybrala KLDR sama, Jižní Korea se snažila seznam změnit, ale neuspěla. Novináři musejí dorazit na severokorejskou ambasádu v Pekingu do úterního dopoledne.

Střelnice má být zlikvidována tento týden mezi středou a pátkem. Pchjongjang přesnější termín nezveřejnil. Likvidace střelnice je součástí narovnávání vztahů mezi totalitní zemí a Západem po klíčovém korejském summitu v dubnu letošního roku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim jako první vůdce KLDR vstoupil na půdu Jižní KorejeVideo: Reuters

Podle kritiků je to však jen kalkul ze strany KLDR, jelikož areál je po zmíněných testech již dávno nepoužitelný. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám