Hlavní obsah

Filipínská sopka Mayon hrozí po erupci mohutným výbuchem

– Legazpi

Po mohutné pondělní erupci nejaktivnější filipínské sopky Mayon, která vyvrhla množství popele, kouře i lávy, vyhlásili na jihu hlavního filipínského ostrova Luzon čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň varování. Znamená to, že aktuálně hrozí ještě silnější a nebezpečnější erupce, informovala agentura AP. Mohlo by k ní dojít v následujících dnech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínská sopka Mayon chrlí kouř, v následujícíh dnech hrozí ještě silnější erupceVideo: Reuters

 
Článek

V poledne sopka vyvrhla kromě popela žhavou lávu a roztavené skály. V nejbližších vesnicích nebylo kvůli popelu a kouři vidět ani na krok.

„Radíme všem, aby nevycházeli ven a chránili si rouškami nos a ústa,” uvedl na Facebooku guvernér provincie Albay.

Foto: Dan Amaranto, ČTK/AP

Láva na svazích filipínské sopky Mayon při pohledu z Legazpi

Filipínský vulkanologický a seizmologický ústav (PHIVOLCS) ohlásil „zvýšenou seismickou činnost, chrlení lávy a erupce na vrcholu (sopky)”. Nebezpečná zóna okolo vulkánu byla rozšířena z šesti na osm kilometrů, informoval ústav. Minulý týden odmítali někteří místní obyvatelé rizikové území opustit. Dosud bylo evakuováno 27 000 lidí.

Foto: Earl Recamunda, ČTK/AP

Erupce sopky Mayon na Filipínách

„Vyzýváme veřejnost, aby respektovala nebezpečnou zónu a nepanikařila. V zásadě musí být lidé připraveni.

Ať si nachystají plynové masky, kapesníky či kusy oblečení, aby se nenadýchali jemného popela,” oznámil ředitel PHIVOLCS Renato Sodium.

Foto: Dan Amaranto, ČTK/AP

Láva se valí po svahu filipínské sopky Mayon. Pohdle je z města Legazpi

„Jestliže bude erupce vertikální, je možné, že žhavý pyroklastický oblak se může šířit všemi směry,“ řekl Sodium a uvedl, že i letadla by se měla sloupu kouře vyhýbat.

První zaznamenaná erupce sopky Mayon je z roku 1616. Při nejničivějším výbuchu v roce 1814 zahynulo 1200 lidí, když bylo pohřbeno město Cagsawa. V roce 2013 zahynulo pět lidí, kteří stoupali na sopku navzdory varováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám