Hlavní obsah

KLDR pošle do Jižní Koreje 130členný orchestr

Soul
Aktualizováno

KLDR pošle při olympiádě do Jižní Koreje 130členných orchestr, který vystoupí nejen ve městě Kangnung nedaleko olympijské vesnice, ale také v Soulu. Domluvilo se to na pondělních jednáních mezi oběma Korejemi v pohraniční vesnici Pchanmundžom, kde se rozhovory konají, uvedla agentura Jonhap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukázka z repertoáru severokorejského dívčího souboru MoranbongVideo: Reuters

 
Článek

„Obě strany plánují jednat o detailech zahrnujících podmínky a místo vystoupení,” stojí ve společném prohlášení o vystoupení severokorejských umělců. Soubor je označován pro jednání jménem Samčjong, jeho jádrem zřejmě bude dívčí soubor Morambong.

Členkou severokorejské delegace na jednáních je podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení i kapelnice Moranbongu. Členky souboru vybírá osobně severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Vedoucí souboru Morambong Hjon Song-wol je současně politicky nejvýše postavenou členkou delegace, je v širším politbyru severokorejské strany práce. Soubor, který na rozdíl od jiných nevystupuje v krojích, má na repertoáru vedle tradičních písní a propagandistických skladeb i západní písně včetně hlavního tématu z amerického filmu Rocky.

Rozhovory o detailech severokorejské účasti na olympiádě svolal na 20. ledna do Lausanne také Mezinárodní olympijský výbor.

Malé kroky v jednání

Minulé úterý se zástupci obou korejských států dohodli na krocích, které by mohly přispět ke zlepšení vzájemných vztahů. Má to být první podobný dialog od roku 2015. Od té doby byly vztahy obou korejských států krajně napjaté zejména kvůli severokorejským raketovým a jaderným testům.

Na setkání severokorejská strana sdělila, že na hry pošle olympijskou delegaci, která bude zahrnovat vysoké činitele, sportovce, roztleskávačky, družstvo na předvádění taekwonda a novináře.

V atmosféře nedůvěry

Nedůvěra mezi Pchjongjangem a Soulem přetrvává i v posledních dnech. V neděli komunistický režim pohrozil, že by mohl zrušit plán vyslat na olympijské hry svou delegaci kvůli údajným „odporným” snahám Soulu mezikorejské usmiřování mařit. Varování je však mírnější než obvyklá agresivní severokorejská rétorika a podle agentury AP se zdá, že poslední náznaky oteplování na Korejském poloostrově nejsou bezprostředně ohroženy.

„Měli by vědět, že vlak a autobus, které povezou naši delegaci na olympiádu, jsou stále v Pchjongjangu,” napsala severokorejská oficiální agentura KCNA. „Jihokorejské úřady by se měly raději zamyslet nad tím, jaké nepříznivé následky by mohlo mít jejich nezdvořilé chování,” varovala KCNA.

Agentura kritizovala jihokorejského prezidenta Mun Če-ina za to, že přiznal zásluhu na konání mezikorejských jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Sám Trump tvrdí, že to byl jeho tvrdý postoj vůči KLDR, který ji přiměl k rozhovorům.

KCNA rovněž obvinila sousední zemi, že nechá Spojené státy rozmístit své letadlové lodě a další strategické zbraně v blízkosti Korejského poloostrova při příležitosti olympiády.

Nejisté výsledky

Podobných jednání se mezi Korejemi v minulosti uskutečnilo už několik jak v devadesátých letech, tak na začátku nového tisíciletí, ovšem nikdy se nepodařilo odvrátit KLDR od vývoje strategických nosičů a jaderných zbraní. Upozorňuje na to CNN.

„Příštích pár měsíců bude kritických a to, zda se posuneme na cestě jednání, nebo se vrátíme k dalším provokacím, závisí na několika faktorech, ale především na tom, jak proběhnou mezikorejské rozhovory,“ upozornila expertka Jean Leeová z Mezinárodního centra Woodrowa Wilsona. „Jestli někdo věří, že to půjde snadno, tak by si to měl znovu promyslet,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám