Hlavní obsah

Jižní Korea nabídla Kimovi jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea v úterý nově nabídla Severní Koreji jednání. Stalo se tak den poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že je ochoten vést dialog, ačkoli se nechce vzdát jaderných zbraní.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jihokorejští vojáci v pohraniční obci Pchanmundžom pozorně sledují procházejícího Severokorejce.

Článek

„Těšíme se na otevřenou diskusi o zájmech obou stran se Severní Koreou, včetně diskuse o účasti Severu na zimních olympijských hrách v (jihokorejském) Pchjongčchangu,“ citovala agentura Reuters jihokorejského ministra pro sjednocení ostrova Čo Mjong-kjona. „Opakuji, že vláda je otevřená k rozhovorům se Severní Koreou, a je jedno kdy, kde a v jaké formě,“ potvrdil dál stanovisko Soulu.

Nabídka se vztahuje k příštímu úterý a podle Reuters ji Jihokorejci konzultovali s americkou vládou.

Ministr Čo uvedl, že by se jednání mělo uskutečnit v pohraniční vesnici Pchanmundžom a v prvé řadě by se mělo týkat olympijské účasti severokorejských sportovců.

Vůdce KLDR Kim Čong-un ve svém novoročním projevu zmínil ochotu vést dialog a vyslat sportovce na hry v Jižní Koreji, ačkoli se nechce vzdát vývoje raket a jaderných bomb. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám