Hlavní obsah

V Zimbabwe vrátili půdu prvnímu bělošskému farmáři

Harare

Zimbabwské úřady umožnily prvnímu bělošskému obyvateli země, aby se ve čtvrtek vrátil na jednu z farem, které nechal ve prospěch černochů zabavit svržený prezident Robert Mugabe. Jeho nástupce Emmerson Mnangagwa se snaží oživit zemědělství a vyvést zemi z izolace. Místní obyvatelé návrat farmáře Roberta Smarta uvítali. Informovala o tom v pátek agentura AP.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Farmáře Darreyna Smarta na vrácené farmě uvítali

Článek

Na svůj pozemek ležící přibližně 200 kilometrů východně od metropole Harare dorazil Smart i s rodinou. Doprovázeli je vojáci, žádnému odporu však čelit nemuseli. Smarta uvítali desítky místních obyvatel a jeho bývalých spolupracovníků. Kladně se k jeho příjezdu postavili i někteří z veteránů války proti bývalé bělošské nadvládě.

Nový ministr zemědělství Perence Shiri 13. prosince vyzval k okamžitému opuštění nezákonně zabraných farem. [celá zpráva] Tu Smartovu držel podle AP duchovní blízký Mugabeho rodině, jenž nechal vyměnit zámky do části pokojů a vyvézt množství věcí.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Farmář Darreyn Smart se zdraví s místními dětmi

Smartův příjezd umožnila nová vláda, která se snaží udobřit si i další vyvlastněné bělošské farmáře, z nichž mnozí uprchli do ciziny. Mnangagwa, jenž slíbil pozvednutí chřadnoucí ekonomiky, chce ukončit západní sankce a přilákat zahraniční investory. V Zimbabwe se mají do srpna příštího roku konat volby.

Zábory z 90. let

Mugabeho autoritativní režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek farmářů z řad bělošských obyvatel Zimbabwe. Zdůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po nadvládě bělošské menšiny z doby, kdy země byla britskou kolonií. Změny ale vedly k problémům v zemědělském sektoru, které zhoršily již beztak špatný stav ekonomiky.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Nový prezident si od navracené půdy slibuje příliv kapitálu

Mugabeho po téměř čtyřiceti letech v úřadu prezidenta zbavila v listopadu moci armáda. Novou hlavou státu se vzápětí stal jeho bývalý spojenec a pozdější rival Mnangagwa. Ten při inauguraci slíbil, že odškodní bělošské farmáře, kteří přišli o pozemky. Běloši tvoří necelé procento populace Zimbabwe, vlastnili ale velké množství půdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám