Hlavní obsah

USA viní KLDR z autorství vyděračského viru WannaCry, který napadl i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bílý dům poprvé oficiálně připsal Severní Koreji odpovědnost za šíření vyděračského počítačového programu WannaCry, který na jaře infikoval statisíce počítačů ve 150 zemích světa včetně Česka. Bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Tom Bossert v pondělí uvedl, že Spojené státy mají o severokorejské vině důkazy a že Pchjongjang ponese za vytvoření tohoto viru následky.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Severní Korea jednala zvláště zle, převážně bez kontroly, po více než desetieltí, a její zlovolné činy jsou čím dál zřetelnější,” napsal Bossert v článku pro deník Wall Street Journal. Dodal, že Trumpova vláda bude i nadále uplatňovat „strategii maximálního tlaku, aby omezila schopnost Pchjongjangu podnikat útoky, kybernetické či jiné”.

Virus, který se začal šířit v květnu, zabraňoval uživatelům v přístupu k infikovanému počítači a vyžadoval zaplacení výkupného. Napadl například počítače britského zdravotního systému či vládních úřadů v Rusku, Španělsku a dalších zemích, ale i velké firmy jako Nissan či Renault.

Někteří experti v analýzách tvrdili, že jedna z prvních verzí viru má část kódu společnou s některými programy používanými skupinou Lazarus, která je podle mnoha expertů krycí hlavičkou pro severokorejské hackery. Později se však objevil jazykový rozbor, podle něhož vedla stopa spíše do Číny.

Bossert nyní uvedl, že USA mají vlastní důkazy a opírají se i o závěry dalších zemí a společností jako je Británie či Microsoft.

Deset států, kde se virus WannaCry šířil nejvíce
1. Rusko (45,07 %)
2. Ukrajina (11,88 %)
3. Tchaj-wan (11,55 %)
4. Filipíny (2,95 %)
5. Egypt (2,38 %)
6. Irán (2,16 %)
7. Indie (1,69 %)
8. Thajsko (1,55 %)
9. Itálie (1,19 %)
10. Turecko (1,06 %)
Zdroj: Eset

Takřka polovina všech zachycených detekcí útoku viru Wannacry (45,07 %) připadá právě na Rusko. Je to dáno tím, že především v tamních chudých lokalitách ještě uživatelé hojně používají zastaralý operační systém Windows XP, který byl proti škodlivému kódu WannaCry nejvíce zranitelný.

Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě. Sluší se nicméně podotknout, že spodní příčky měly velmi podobný podíl až prakticky do konce žebříčku, který obsahovat 150 států. Například sousední Slovenko však na tom bylo hůře – virus WannaCry tam měl podíl 0,26 %.

V Česku byly přitom infikovány stovky strojů. „Podle našich údajů počet infekcí překonal číslovku 620,“ uvedl v květnu na dotaz Novinek Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ. [celá zpráva]

Z hrdiny padouchem

Hacker, kterému se letos v květnu podařilo zastavit masové šíření vyděračského počítačového viru WannaCry, byl v srpnu zatčen v USA. Mladý Brit Marcus Hutchins je podezřelý z vytvoření jiného škodlivého programu, který útočí na banky.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Hutchins byl zadržen v Las Vegas, když byl na cestě zpátky do Británie z každoročního setkání hackerů a expertů na kybernetickou bezpečnost. Velká porota Hutchinse obvinila z „vytvoření a distribuce” takzvaného trojského koně, který je známý pod označením Kronos. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám