Hlavní obsah

Bývalého amerického vojáka v Japonsku odsoudili na doživotí

Tokio

Doživotní trest uložil v pátek soud v Japonsku 33letému bývalému pracovníkovi na vojenské základně USA na japonském ostrově Okinawa za znásilnění a vraždu dvacetileté Japonky. Její tělo se našlo loni v květnu v lese nedaleko letecké základny Kadena.

Foto: Profimedia.cz

Japonská policie vede odsouzeného Kennetha Shinzata.

Článek

Kenneth Franklin Shinzato, který dříve sloužil v americké námořní pěchotě a v době činu pracoval jako civilní dodavatel pro základnu Kadena, se u soudu ke znásilnění přiznal. Obvinění z vraždy odmítl, ale přiznal, že oběť po činu ponechal osudu.

Server Japan Times napsal, že Američan mladou Japonku udeřil tyčí do hlavy a bodl ji do krku.

Trnem v oku místním lidem

Případ byl dalším v řadě, který pobouřil místní obyvatele volající dlouhodobě po tom, aby Američané základnu vyklidili. Lidem vadí hluk vrtulníků, znečištění životního prostředí i zmiňované kriminální případy.

Před pár dny bylo americké velení nuceno zakázat všem vojákům v Japonsku konzumaci alkoholu. Reagovalo tím na autonehodu jednoho z příslušníků na ostrově Okinawa, při níž zemřel místní obyvatel. Americký voják podle všeho řídil namol opilý. [celá zpráva]

V Japonsku se nachází největší americký zahraniční kontingent, přičemž zhruba 26 000 vojáků z celkového počtu 54 000 působí na Okinawě na jihu země.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Americká vojenská základna na Okinawě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám