Hlavní obsah

Moře vyplavilo u japonského pobřeží loď duchů

– Tokio

U japonských břehů vyplavilo moře dřevěnou loď s ostatky osmi námořníků. Úroveň rozkladu těl a stav lodi napovídají tomu, že plavidlo bylo na širém moři dlouho. Co se ale na palubě stalo a odkud námořníci pocházeli, není jasné. Japonci se vzhledem ke špatnému stavu lodi domnívají, že by mohlo jít o Severokorejce, zřejmě rybáře. Informovala o tom televize Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Sado. Ilustrační foto

Článek

Loď našla japonská pobřežní stráž v pondělí na ostrově Sado v Japonském moři, západně od ostrova Honšú.

Jen o dva dny dříve byla u břehu stejného ostrova nalezena těla dvou vyhublých mužů. Měli u sebe cigarety, které pravděpodobně pocházejí z KLDR, a bundy s korejskými nápisy. Z ostrova Sado je to do Severní Koreje okolo 700 kilometrů.

Také minulý týden byla 70 kilometrů od pobřeží spatřena loď s osmi lidmi na palubě, kteří tvrdili, že jsou z KLDR, a zdálo se, že se dostali do potíží, připomněla Sky News.

Severokorejce žene do nebezpečí hlad

Podle odborníků může za stále odvážnější výpravy Severokorejců na otevřené moře nedostatek potravin a z něho plynoucí snaha nalovit co nejvíc ryb.

Japonské moře je v tomto ročním období nebezpečné. „V létě je Japonské moře klidné, ale s příchodem listopadu začíná být rozvlněné. Jakmile začne vát severozápadní vítr, stává se nebezpečným,“ potvrdil britské televizi Jošihiko Jamada z Tokijské univerzity.

Letos již moře u japonských břehů vyplavilo čtyřiačtyřicet dřevěných lodí, přičemž posádky byly často po smrti. Loni to bylo šestašedesát plavidel. Všechny zřejmě patřily KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám