Hlavní obsah

V Austrálii zadrželi muže, který chystal útok na novoročních oslavách v Melbourne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne
Aktualizováno

Australská policie zatkla muže, který plánoval spáchat na Nový rok v Melbourne teroristický útok. Zadrženému hrozí až doživotní trest. Informoval o tom v úterý zpravodajský server BBC

Foto: Reuters

Australská policie, ilustrační foto.

Článek

Ali Ali, ve věku okolo dvaceti let, plánoval střílet do davu na náměstí Federation Square v Melbourne na oslavách Nového roku. Podle policie v souvislosti s plánovaným útokem už žádné nebezpečí nehrozí, jelikož zadržený neměl komplice.

Muž se podle policie pokoušel získat automatickou zbraň, ale to se mu nepodařilo. Na internetu si stáhl manuál teroristické organizace Al-Káida a rovněž sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát.

Již vyslechl obvinění

Zatčen byl v Werribee na předměstí Melbourne. Policie ho sledovala od ledna a uvedla, že se narodil v Austrálii a jeho rodiče pocházejí ze Somálska. Na místě, kde plánoval útok, se loni novoročních oslav zúčastnilo asi 500 tisíc lidí.

Ali byl v úterý ještě během soudem obviněn z přípravy teroristického útoku a ze shromažďování dokumentů s cílem spáchat teroristický útok. O propuštění na kauci obviněný nepožádal.

Reklama

Výběr článků

Načítám