Hlavní obsah

Pistorius si odsedí dvojnásobek, rozhodl jihoafrický soud

– Kapské město • Aktualizováno

Jihoafrický soud v pátek navýšil trest pro bývalého atleta Oskara Pistoriuse, který zastřelil svou přítelkyni, ze šesti na třináct let a pět měsíců s tím, že byl předešlý verdikt „otřesně mírný”. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oskar Pistorius na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Podle deníku The New York Times soud Pistoriusovi uložil patnáct let, což je v JAR nejnižší běžný trest za vraždu, odečetl mu však dobu, kterou už za mřížemi od loňského července, kdy byl uvězněn, strávil.

Věhlasný sportovec byl původně odsouzen na pět let za zabití, nejvyšší soud ale jeho trest loni zvýšil na šest let. Prokuratura to označila za šokující a vymohla si u Nejvyššího odvolacího soudu další proces. Tribunál dal v pátek žalobcům za pravdu.

Pistorius na Valentýna v roce 2013 ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni a modelku Reevu Steenkampovou. Zabil ji čtyřmi ranami skrze uzamčené dveře toalety.

Bývalý handicapovaný sprinter a olympionik tvrdí, že se bránil domnělému zloději a byl přesvědčen, že přítelkyně spí v ložnici o patro výše.

Foto: Profimedia.cz

Reeva Steenkampová

Pistorius je šestinásobným zlatým paralympijským medailistou a v roce 2012 startoval i na olympiádě v Londýně, kde vyhrál hned dva závody, navíc v rekordním čase. Má kvůli vrozené vadě od prvního roku svého života amputované obě nohy pod koleny a používá protézy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám