Hlavní obsah

Tisíce Zimbabwanů oslavují svržení Mugabeho, ale ten ještě neodstoupil

Tisíce obyvatel zimbabwské metropole Harare vyšly do ulic vyjádřit své nadšení nad očekávaným svržením prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od středy drží v domácím vězení armáda, která v zemi de facto převzala moc a její představitelé vyjednávají s autoritativním šéfem státu o jeho odstoupení.

Foto: Reuters

Rozjaření obyvatelé Zimbabwe

Článek

Demonstranti v ulicích vyjadřují podle agenturních zpráv nedočkavost a naději, že jejich vystoupení urychlí oficiální konec Mugabeho vlády, obviňované ze zavinění kolapsu kdysi jedné z nejbohatších afrických ekonomik. Lidé mávají národními vlajkami, zpívají, tančí a objímají vojáky, líčí atmosféru v Harare agentura Reuters. Mnozí nesou transparenty s nápisem „Ne Mugabeho dynastii”.

„To jsou slzy štěstí,” cituje Reuters 34letého Franka Mutsindikwu. „Čekal jsem na tento den celý život. Konečně jsme svobodní.” „Je to jako Vánoce,” řekl agentuře AP Fred Mubay a dodal, že obyvatelé Zimbabwe dlouho trpěli. Trust Chuma, který klidně sedí na lavičce a dění přihlíží, shrnuje: „Tohle je největší den v dějinách Zimbabwe.”

Odvolání Mugabeho žádá vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF), která připravuje rezoluci umožňující zahájit proces jeho sesazení. Do země se mezitím vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Toho Mugabe 6.listopadu odvolal z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi. O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti a těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány.

Foto: Reuters

Podle zdrojů agentury Reuters uspořádá ZANU-PF v neděli ráno zvláštní setkání ústředního výboru k odvolání třiadevadesátiletého prezidenta z funkce šéfa strany. Na schůzce má být vrácena funkce viceprezidenta navrátivšímu se Mnangagwowi a funkce šéfky Ženské ligy ZANU-PF má být zbavena Mugabeho manželka Grace.

Podle informací agentury Reuters opustila Mugabeho rezidenci Modrá střecha v Harare okolo 17:00 SEČ za bučení a skandování přihlížejících davů kolona vozidel. Není jasné, zda převážela i prezidenta. Popřely to ale zdroje agentury Reuters z místních bezpečnostních složek. Ve čtvrtek agentury informovaly, že Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám