Hlavní obsah

Severoatlantická aliance vyšle do Afghánistánu více vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členské země NATO pošlou příští rok do Afghánistánu dalších několik tisíc vojáků. Jejich počet by se měl vyšplhat na 15 800 místo současných 12 400, napsala v sobotu agentura DPA. S navýšením počtu vojáků v této zemi souhlasilo několik členů aliance. Důvodem je posilování radikálního islamistického hnutí Tálibán.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Americký voják v afghánském údolí Péš. Ilustrační foto

Článek

Aliance rozšíření svého kontingentu oznámí během schůzky ministrů obrany, která se v Bruselu bude konat příští středu a čtvrtek.

NATO počet vojáků v Afghánistánu plánuje zvýšit už řadu měsíců, nicméně dlouho se nedařilo přimět dostatečný počet členských států k silnějšímu zapojení. To se změnilo teprve poté, co americký prezident Donald Trump uvolnil cestu pro větší nasazení Spojených států proti Tálibánu.

Bojová mise NATO v Afghánistánu skončila v roce 2014. Severoatlantická aliance v současné době poskytuje afghánské armádě podporu svou nebojovou misí. Vojáci, mezi nimiž jsou i příslušníci české armády, se starají o výcvik místních ozbrojených sil a podporují zvláštní operace na mířené proti radikálům.

Reklama

Výběr článků

Načítám